1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Süheyl Batum'dan tehlikeli çözüm önerisi
Süheyl Batum'dan tehlikeli çözüm önerisi

Süheyl Batum'dan tehlikeli çözüm önerisi

CHP'li Anayasa Prof'u Süheyl Batum'dan Haberal ve Balbay için önerdiği değişiklik Karayılan'a yarayacaktı.

A+A-

CHP, Silivri F Tipi Cezaevin'de bulunan Ergenekon davasının tutuklu sanıkları CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay konusunda geri adım attı.

KARAYILAN DA YARARLANIR

CHP, Balbay ve Haberal'ın tahliye edilmemeleri için 'yemin etmeme' kozunu kullanırken, yasa teklifi sunarak bunu sağlamayı amaçladı. Ancak, CHP'nin hukukçularının yaptıkları çalışma sonucunda bu iki vekil için yapılacak yasal düzenlemeden Danıştay saldırganı Alparslan Arslan ile terör örgütü PKK'nın yöneticisi Murat Karayılan'ın da yararlanacağının ortaya çıkması işleri değiştirdi. Sonuç CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'kararsız' kalmasına neden oldu. TBMM geçici Başkanvekili olması nedeniyle yemin eden tek CHP Milletvekili olan Oktay Ekşi imzası ile kanun teklifi vermeye hazırlanan CHP yönetimi, teklifin sonuçlarının beklediklerinin aksine sonuç vereceği ortaya çıkınca tekliften vazgeçti.

GERİ ADIM ATILDI

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Kemal Kılıçdaroğlu'nu kanun teklifi vermekten vazgeçiren sözler Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'ten geldi. Çiçek, görüşmede 2002 ve 2005 yıllarında CMK hazırlanırken bu durumun öngörülmediğini ifade ederek, "Bu konu sıkıntılı bir konu. 'Tutuklu kişi milletvekili seçildiğinde serbest bırakılır' şeklinde bir düzenleme yapılırsa, bir başka parti de Danıştay saldırısından yargılanan Alparslan Aslan'ı Meclis'e sokabilir. O da henüz hükümlü değil. Kandil'deki terör örgütü liderlerinden hüküm giymemiş olanlar da seçilmeleri halinde Meclis'e girer" uyarısında bulundu. Çiçek'in bu uyarısı CHP yönetiminin hatasını anlamasına neden olurken, toplantının hemen arkasından yasa teklifi çalışmaları bulunmadığı açıklandı.

SAMAST'A DA YARARDI

Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığındaki bir ekip Haberal ve Balbay'ı hapisten çıkaracak kanun teklifi üzerinde çalıştı. Oktay Ekşi'nin imzası ile verilmesi düşünülen teklif için CMK'nın 100. ve 102. maddeleri üzerinde çalışan ekip, AK Parti'den gelen görüşme talebi ile çalışmalarını yavaşlattı. CHP'nin hukukçu vekillerinin yasa teklifi üzerinde yaptıkları çalışmalar acı bir gerçeği ortaya çıkardı. CHP'nin yasa teklifinin TBMM'ye getirilmesi ve yasalaşması halinde Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast ve terör örgütü PKK'nın yöneticileri arasında bulunan Murat Karayılan da yasayla ortaya çıkacak aftan yararlanacaktı. Bu durum üzerine CHP, mahkemenin vereceği kararı bekleme yolunu tercih ederek, zaman kazanmak için kanun teklifi çalışmalarını durdurdu.

ÇALIŞMA BİRDEN YOK OLDU

CHP'nin hem tabanını hem de 'marjinal' vekillerini tatmin etmek için yürüttüğü çalışma bu nedenle birdenbire yok oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Haberal ve Balbay'ın tahliyesi için yasa teklifi hazırlamadıklarını söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın CHP'lilere yaptığı telkinlerin de süreçte etkili olduğu ileri sürüldü.

Balbay'ın itirazı kabul edilmedi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mustafa Balbay'ın tahliye talebinin reddine ilişkin yapılan itirazı kabul etmedi. Talebi değerlendiren mahkeme, mevcut delil durumuna göre İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği tahliye talebinin reddine ilişkin kararın yerinde olduğunu belirtti. Mahkeme, bu nedenle üst mahkeme olarak, yapılan itirazın reddine karar verdi. Öte yandan Ergenekon davası sanığı Mehmet Haberal'ın itirazının ise henüz karara bağlanmadığı belirtildi.

Haberal'dan teşekkür mesajı!

Ergenekon sanığı Mehmet Haberal, yemin boykotu nedeniyle Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkür etti. Silivri F Tipi Cezaevi'nde tutukluluğu devam eden Haberal, basın sözcüsü Mete Akyol aracılığıyla Kılıçdaroğlu'na teşekkür mesajını iletti. Mesajında Haberal, "Bana önce atadan sonra babadan miras kalan CHP, Türkiye devletinin sağlam bir omurgası olduğunu bir kez daha gösterdi" ifadesini kullandı. 

Bu haber toplam 1447 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.