1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Taht kaçırmanın faturası 2 kadın çalışana kesildi
Taht kaçırmanın faturası 2 kadın çalışana kesildi

Taht kaçırmanın faturası 2 kadın çalışana kesildi

3. Selim'in tahtını lojmanına taşıma emrini Topkapı Müzesi Müdürü verdi. Fatura, emre uyan 2 kadın çalışana kesildi.

A+A-

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Yusuf Benli'nin 3. Selim'in tahtını çekyat gibi gelişigüzel bir biçimde lojmanına taşıtmasını 17 Haziran'da Radikal 'Saray'dan Taht Kaçırma' başlığıyla gündeme getirmişti.

14. LOUIS'İN MASASINDA KAHVALTI

Haber üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı soruşturma başlatmıştı. Ancak soruşturmanın sonucu beklenmeden Harem bölümünde sergilenen 3. Selim tahtını lojmanına taşınması emrini veren ve 14. Louis masasında kahvaltı eden müdüre değil, emri yerine getiren 2 kadın uzmana ceza verildi.

ŞAŞIRTAN TAYİNLER

Harem Sorumlusu Doç. Dr. Canan Cimilli Galata Mevlevihanesi Müzesi'ne, kahvaltının edildiği Mecidiye Köşkü Sorumlusu Ayşe Ünal da Yıldız Sarayı Müzesi'ne tayin edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca açılan soruşturmanın sonucu beklenmeden gerçekleştirilen tayin, 'müdürün bakanlıkça korunduğunun açık belgesi' olarak değerlendirildi.

BAŞKA İDDİALAR DA GÜNDEME GELDİ

Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay olayın Radikal'de yayımlanmasından sonra ''İddia gerçekse elbette yaptırıma uğrar. Bir soruşturma başlattık. Herkesin savunma hakkı var. Onu bir dinleyelim bakalım" demişti. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Vekili Zülküf Yılmaz muhakkik tayin edildi. Ancak muhakkikin taraflı olabileceği ve olayın vahameti açısından bakanlık müfettişlerince sorgulanması gerektiği vurgulanınca müfettiş Zafer Yer görevlendirildi. Soruşturma sürerken başka iddialar da gündeme geldi. Yolsuzluk, müze içinde kaçak kazı, uzmanlar arasında ayrımcılık ve müzenin ayniyatına kayıtlı tarihi eserleri lojmanında bulundurmakla suçlanan Yusuf Benli ile ilgili soruşturma 3 haftadır devam ediyor.

EMRE UYAN HAREM SORUMLUSUNA TAYİN

Müfettiş iddiaları araştırırken müzeye bomba gibi bir haber düştü. Harem sorumlusu yani Tahtı lojmanıma taşıyın" emrini yerine getiren Canan Cimilli, Galata Mevlevihanesi Müzesi'ne tayin edildi. 22 Haziran'da gerçekleştirilen tayin, valilikten Topkapı Sarayı'na gönderildi. Ancak Müze Müdürü, tayin Cimilli'ye tebliğ etmedi.

Müze Müdürü Benli'nin özel misafirleriyle Mecidiye Köşkü'nde tarihi eserler üzerinde oturup kahvaltı ettiği, bu nedenle köşkün 'İç Oda' olarak adlandırılan kısmında bulunan mermer 14. Louis masasında lekeler oluştuğu da iddia edilmişti. Bu iddia müfettiş tarafından soruşturulurken Mecidiye Köşkü'nün sorumlusu Ayşe Ünal'ın da tayini Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü'ne yapıldı. Ancak Ünal'ın da tayini müze müdürlüğü tarafından kendisine tebliğ edilmedi.

ORTAYLI: ÇOK İLGİNÇ

Telefonla aradığımız Cimilli devlet memuru olduğu gerekçesiyle konuşamayacağını söyledi. Müfettiş Zafer Yer de bu aşamada konuşmasının doğru olmayacağını belirtirken müzeye yakın çevrelerden edindiğimiz bilgiye göre, Zafer Yer'in tayinlere çok bozulduğu, "Eğer karar verilmiş ise benim soruşturma yapmamın ne anlamı var'' dediği öne sürüldü.

Müze Başkanı İlber Ortaylı da tayini duyduğunu ve çok şaşırdığını belirterek ''Soruşturma devam ederken tayin çıkarılması çok ilginç'' diye konuştu.

Bu haber toplam 1893 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.