1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Üç büyükler Ferguson kadar olamadı
Üç büyükler Ferguson kadar olamadı

Üç büyükler Ferguson kadar olamadı

Alex Ferguson, Manchester United'da 25. yılını devirdi. Üç büyükler ise 25 yılda sürekli hoca değiştirdi.

A+A-

Dünya futbolunun en başarılı teknik adamları arasında gösterilen Alex Ferguson, İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester United'da 25. yılını devirdi.

ÜÇ BÜYÜKLER TAM TERSİ

Bu ikilinin istikrarlı beraberliği birçok teknik adam ve kulübü imrendirirken, Ferguson'un, 25 yıllık karnesinde UEFA Şampiyonlar Ligi ve Premier Lig şampiyonluğu gibi başarılar bulunuyor.Alex Ferguson'ın Manchaster United ile 25 yıllık birlikteliği, 3 büyükler ve teknik direktörleriyle karşılaştırıldığında ortaya tam tersi bir manzara çıkıyor.

25 YILDA 70 HOCA

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş, Ferguson'un İngiliz ekibini çalıştırdığı 25 yıl boyunca toplam 61 farklı ismi teknik direktörlük koltuğunda oturttu. Bu isimlerden 40'ı yabancı, 21'i ise yerli oldu. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş, bu 25 yıl içinde ayrıca 70 kez teknik direktör değişikliğine gitti.

-FENERBAHÇE'YE TEKNİK ADAM DAYANMADI-

Fenerbahçe son 25 yılda, 3 büyükler arasında en fazla teknik direktör değiştiren takım olarak dikkat çekti. Sarı-lacivertli ekip, 17'si yabancı 28 farklı teknik direktörle çalışırken, 29 kez teknik direktör değişikliğine gitti.

Kulüp tarihinin önemli teknik direktörlerinden Christoph Daum bu süre içinde Fenerbahçe'de en uzun süre görev yapan isim oldu. 2003-06 ve 2009-10 sezonlarında sarı-lacivertli takımı çalıştıran Alman teknik adam, takımına 2 kez şampiyonluk sevinci yaşatmasına rağmen, kulüpteki 4 yıllık kariyerinin devamını getiremedi.

-BEŞİKTAŞ'TA REKOR MİLNE'İN-

Beşiktaş ise son 25 yılda 20 kez teknik direktör değişikliğine gitti. Bu süre içinde 17 farklı teknik adamla çalışan siyah-beyazlı kulüp, 12 yabancı ve 5 yerli çalıştırıcıya futbol takımını emanet etti. Siyah-beyazlılarda 1987-1993 yılları arasında olmak üzere en uzun süre çalışan İngiliz teknik adam Gordon Milne, siyah-beyazlı camiaya 3 şampiyonluk kazandırdı, ancak o da teknik direktörlük koltuğunda 6 sezondan fazla oturamadı.

-CİM-BOM 16 FARKLI İSİMLE ÇALIŞTI-

Galatasaray da değerlendirmeye alınan dönem içinde 21 kez teknik direktör değişikliğine gitti ve toplam 16 farklı isme takımı emanet etti. Sarı-kırmızılılar 11 yabancı, 5 yerli isimle çalışmayı tercih etti. Türk futbol tarihinin en önemli teknik direktörlerinden olan ve sarı-kırmızılı takımla 4 kez lig, 2 kez Türkiye kupası, ve bir UEFA Kupası şampiyonluğu yaşayan Fatih Terim ise sarı-kırmızılı takımın başında toplam 6 sezon kalabildi.

''İmparator'' Terim'in, sarı-kırmızılı takımdaki ilk teknik direktörlük deneyimi 4 sezon (1996-2000) sürdü. Fatih Terim, sarı-kırmızılı takımdaki ikinci döneminde 2 sezon (2002-2004) görev aldı. 2011-2012 sezonu öncesinde sarı-kırmızılı takımın başına tekrar geçen Terim ile Galatasaray 3. kez birlikte çalışacak.

-FERGUSON'A KARŞI 5 FARKLI TEKNİK ADAM-

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş ile bugüne kadar toplam 10 kez mücadele eden İskoç teknik adamın karşısına 5 farklı meslektaşı çıktı.

Rainer Hollmann'ın çalıştırdığı Galatasaray, 1993-1994 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda İngiliz ekibini 3-3 ve 0-0'lık skorlarla eleyerek büyük bir başarıya imza attı. Ancak Hollmann'ın sarı-kırmızılı takımdaki macerası da o sezon sonunda bitti.

Bir sezon sonra Reinhard Saftig yönetiminde tekrar İngiliz ekibiyle karşılaşan Cim-Bom, UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçlarının ilkinde 0-0 berabere kalırken ikincisinde 4-0 yenildi.

-EN UNUTULMAZ YENİLGİ FENERBAHÇE'DEN-

Fenerbahçe ise Türk takımlarıyla bugüne kadar birçok kez karşılaşan Alex Ferguson ve takımına belki de en unutulmaz yenilgiyi yaşatan ekip oldu.

Şampiyonlar Ligi'nin 1996-1997 sezonunda, grup maçında rakibine sahasında 2-0 yenilen sarı-lacivertliler, deplasmanda Kırmızı-Şeytanları Elvir Boliç'in unutulmaz golüyle 1-0 yendi. Fenerbahçe böylece Manchester United'ın, Avrupa kupalarında sahasındaki 40 yıllık yenilmezliğine son vermişti. Ferguson, bu tarihi yenilgiye rağmen görevini sürdürürken, o dönem sarı-lacivertli takımı çalıştıran Brezilyalı Sebastiao Lazaroni de sezon sonunda gönderilmişti.

Alman teknik adam Christoph Daum'un görev aldığı 2004-2005 sezonunda ise Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçlarında karşılaştığı İngiliz takımına deplasmanda 6-2 yenilmiş, Kadıköy'de ise 3-0 galip gelmişti.

Türk futbolunun en değerli teknik direktörlerinden Mustafa Denizli, Beşiktaş ile Alex Ferguson'un karşısına çıkan bir başka isim oldu. Beşiktaş, Manchester United ile 2009-2010 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçında karşılaşmıştı. İngiliz ekibine İstanbul'da 1-0 yenilen Beşiktaş, deplasmanda ise aynı skorla güçlü rakibini yenmeyi başarmıştı.

Bu haber toplam 1474 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.