1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Üst komuta kademesi tamamlanıyor
Üst komuta kademesi tamamlanıyor

Üst komuta kademesi tamamlanıyor

YAŞ'ta Kara ve Deniz kuvvetleri komutanları belirlendi.

A+A-

Yüksek Askeri Şura’nın dünkü toplantısında TSK komuta kademesi neredeyse şekillendirildi. Başbakan Erdoğan’ın 5 saati aşkın süre bizzat başkanlık ettiği toplantıda Org. Necdet Özel Genelkurmay Başkanlığı’na, Org. Hayri Kıvrıkoğlu Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, Oramiral Murat Bilgel Deniz Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na getirildi. En merak edilen atamalardan Org. Aslan Güner ise Harp Akademileri Komutanlığı’na atandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı konusunda ise belirsizlik sürüyor. Ancak Jandarma için Org. Servet Yörük, Hava için de Korg. Abidin Ünal’ın ismi üzerinde duruluyor.

ÖZEL ASALETEN ATANDI

YAŞ toplantısının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği 5 saat 10 dakikalık bölümünde kuvvet komutanlıklarına atamalar, TSK komuta kademesindeki görev dağılımının yanı sıra, en uzun görüşmeler Balyoz tutuklusu general ve amirallerin atamaları üzerinde gerçekleştirildi. Bu konudaki mevzuat üzerinde duruldu. Org. Necdet Özel’in Genelkurmay Başkanlığına asaleten atanması kesinlik kazandı. 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu, yeni Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görevlendirildi. 63 yaşında bulunan Org. Kıvrıkoğlu, iki yıl bu görevi yürüttükten sonra yaş haddinden emekli olacak. Deniz Kuvvetleri’nde beklenen atama gerçekleşti. Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. Denizcilerden bir korgeneral de orgeneralliğe terfi etti.

SELAMSIZ PAŞA HARP AKADEMİLERİ'NE

TSK’nın zirvesinde ataması kesinleşen bir diğer isim de Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Aslan Güner oldu. Org. Güner, Balyoz tutuklusu Org. Bilgin Balanlı’nın yerine Harp Akademileri Komutanlığı’na atandı. Güner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’e selam durmamak protokol sırasından kaçmasıyla gündeme gelen Güner, böylelikle yıllar sonra Karargah’tan ve Ankara’dan ayrılmış olacak. Orgenerallikte bekleme süresini dolduracağı bir yıl da İstanbul’da görev yapacak. Güner’in Harp Akademileri Komutanlığı’na atanmasıyla Harp Akademileri bir kez daha havacılardan alınarak karacılara geçmiş oldu.

Arslan Güner Hayrunnisa Gül'e selam vermemişti

HAVA VE JANDARMA HALA BELİRSİZ

Kara ve Deniz Kuvvetleri’nde komuta netleşirken, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda ise belirsizliğini koruyor. Jandarma Genel Komutanlığı için üzerinde durulan isim 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük. Hava için ise halen Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Korg. Abidin Ünal üzerinde duruluyor. 2008 yılında Korgeneralliğe birinci sıradan terfi eden Ünal’ın bu rütbede bekleme süresi bu yıl doluyor. Kuvvet Komutanlığı’na atamalarda orgeneral olma şartının bulunmadığı belirtiliyor. Ünal’ın Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini bir yıl bu ‘kor’ olarak yürüttükten sonra gelecek yılki YAŞ toplantısında orgeneralliğe terfi etmesi bekleniyor. Jandarma Genel Komutanlığı’nda da 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük’ün ismi ön planda. Şura’nın dünkü çalışmalarında Kara Kuvvetleri’ndeki yeni orgenerallerin de belirlendiği öğrenildi. EKaracı korgenerallerden üçü orgeneralliğe terfi ettirildi. Demokrasiye müdahale eylem planında ıslak imzası bulunan Albay Dursun Çiçek de, kanunlar gereği emekliliğe sevkedildi.

BALYOZ TUTUKLULARININ İLİŞİĞİ KESİLECEK

YAŞ toplantısında Balyoz tutuklusu general ve amirallerin atamaları üzerinde de uzun görüşmeler gerçekleştirildi. Bu konudaki mevzuat didik didik edildi. Hükümet, sadece terfi listesindeki tutuklu general ve amiraller değil, darbe iddialı soruşturmalardan tutuklu bütün personelin TSK ile ilişiğinin kesilmesini istiyor. Bu kapsamda sadece Balyoz’dan tutuklu biri orgeneral 43 general ve amiral bulunuyor. Bunların geçen yıl açığa alınan 3 general ve amiral de dahil 17’si bu yılki terfi listesinde bulunuyor. Terfi listesinde yer alan, generallik ve amirallik bekleyen albay sayısının ise 58 olduğu belirtiliyor. Bunlar arasında bulunan kurmay Albay Dursun Çiçek’in emekliye sevkedilmesi ise kesinleşmiş durumda. Hükümetin internet andıcı soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı talep edilen personele karşı da aynı tavrı sürdürdüğü belirtiliyor. İnternet andıcı soruşturmasında haklarında yakalama kararı bulunan Korg. İsmail Hakkı Pekin ile Tuğamiral Alaettin Sevim bu yıl terfi listesinde.

Bu haber toplam 1973 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.