1. HABERLER

  2. Yayaların hakları işgal ediliyor
Yayaların hakları işgal ediliyor

Yayaların hakları işgal ediliyor

Şehircilik planlamasında yayaların daha güvenli ve rahat bir şekilde yürümeleri için inşa edilen kaldırımlar, park edilen araçların, reklam tabelalarının ve ürün sergilemek isteyen marketlerin işgalinden bir türlü kurtulamıyor.

A+A-

Şehircilik planlamasında yayaların daha güvenli ve rahat bir şekilde yürümeleri için inşa edilen kaldırımlar, park edilen araçların, reklam tabelalarının ve ürün sergilemek isteyen marketlerin işgalinden bir türlü kurtulamıyor.  
Hal böyle olunca yayalar, kendileri için yapılan özel yoldan değil, hayatlarını tehlikeye atarak araçların yolundan yürümek zorunda kalıyor.

foto-galeri-ikon.20110818122055.jpg

Trafiğe çıkan araç sayısının hızla arttığı Gölbaşı’nda gelişi güzel park edilen araçlar trafiğin akışını olumsuz yönde etkilediği yetmiyor, yaya hakkını da gasp ettiği için yaya asfaltta yürümeye zorlanıyor.  

KALDIRIMLAR OTOPARK OLARAK KULLANILIYOR

Gölbaşı’nda özellikle son yıllarda trafiğe çıkan araç sayısında gözlenen hızlı artış ve yollarda park halinde duran araçlar yüzünden ilçe merkezinde ulaşım bazen durma noktasına geliyor. Geniş yollara sahip olmayan Gölbaşı’nda sürücüler yol kenarlarını hatta kaldırımları bile otopark olarak kullanıyor.

‘Vatandaşlar ise en çok yola sığmayan araçların kaldırımları işgal etmesinden yakınıyor’ 

YOK ARTIK!...

Karanfil Caddesi üzerinde objektiflerimize yansıyan bu görüntüler de pes artık dedirtti. Kaldırım kenarına değil kaldırım üzerine park edilen araçlar, yayaların kullanım alanını tamamen ihlal ettiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

İlçenin hemen her sokağında kaldırım üzerine gelişi güzel park edilen araçların kendilerini zor durumda bıraktığını belirten vatandaşlar bu duruma tepki göstererek, “Sokak üzerinde sağda ve solda yer alan araçlar sebebiyle kaldırımdan yürüyemez hale geldik. Hemen hemen her gün aynı manzara. Kaldırımlar araçlarla dolu olduğu için mecburen yoldan yürümek zorunda kalıyoruz. Bu kez de yoldan geçen araçlar sebebiyle sıkıntı yaşıyoruz. Yetkililerin en kısa sürede bu duruma çare bulmalarını ve bu kişilere ceza keserek araçlarını kaldırımlara park etmelerine izin vermemelerini istiyoruz” dediler. 

KALDIRIMLAR ÖZGÜRLEŞTİRİLMELİ

Kaldırım işgalleri nedeniyle ilçe merkezinde adım atmak zorlaşırken, kaldırımların işgalden kurtarılması için otopark yatırımı, bilinçlendirme ve yaptırımların gerekli şekilde uygulanması gerekiyor. Kaldırımların gerek araçlarla, gerekse ticari işletmelerce işgal edilmesi şehirde önemli bir sorun olarak göze çarpıyor. 'Yaya ulaşımının kolaylaştırılmasının şehircilik bağlamında çok yönlü katkıları bulunduğu biliniyor. Ancak Türkiye'nin çoğu şehrinde olduğu gibi Gölbaşı’nda da yaya alanlarına ve haklarına açıkça tecavüze karşın, gerekli önlemler bir türlü alınamıyor. Trafik polisinin park yeri olmayan cadde kenarı ve kaldırımı işgal nedeniyle yazdığı park cezaları da caydırıcı olmazken, vatandaşlar, kaldırımların asıl amacına hizmet etmesinin sağlanmasını istiyor. 

Durumdan oldukça rahatsız olan vatandaşların ise ortak mesajı kaldırımların özgürleştirilerek, artık asıl amacına hizmet etmesi yönündeydi.

 



 

Bu haber toplam 2171 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.