1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yemin krizi dünya basınında
Yemin krizi dünya basınında

Yemin krizi dünya basınında

TBMM’deki yemin krizi yabancı basının da gündeminde..

A+A-

TBMM 24’üncü yasama dönemine dün sıkıntılarla girdi. Daha önce boykot kararı alan BDP destekli 35 bağımsızın ardından dün de CHP Meclis’e girdi, yemin etmedi. Böylece toplam 170 milletvekili yemin etmemiş oldu. MHP’den seçilen ancak bağımsız yazılan İhsan Barutçu son dakika sürprizi yaptı. TBMM’deki yemin boykotu BBC, AFP, REUTERS ve AP’de yer buldu. Genellikle bir kriz durumuna işaret eden yorumlar yapıldı..TBMM’deki yemin krizi yabancı basında şöyle yer buldu:

BBC: Fay hatları istikrarı tehdit ediyor

Seçimler Türk demokrasisinin olgunluğunun işaretiydi. Ancak, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yemin etmesi engellenen milletvekilleri Balbay ve Haberal’ın yolu açılmadıkça CHP olarak yemin etmeyeceklerini açıkladı. Boykot krizi ülkenin demokratik gelişimini hala tehdit eden eski fay hatlarını ortaya çıkardı. Gelişmeler istikarı tehdit ediyor.

AFP: TBMM muhalefetin boykotuyla açıldı

Türkiye’de meclis, Kürt milletvekilleri ve ana muhalefet partisinin, milletvekillerinin tutukluluğunun devamını protesto amacıyla töreni boykot etmesiyle gergin bir atmosferde açıldı. Bu durum, 12 Haziran seçimlerinden zaferle çıkarak üçüncü hükümetini kuran ve en önemli seçim vaadi olarak anayasayı gözden geçirme için muhalefetle uzlaşma sözü veren Başbakan Recep Tayip Erdoğan için umduğu gibi başlamadı.

REUTERS: Ara seçim olasılığı arttı

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, ana muhalefet partisi ve Kürtlerin, milletvekili seçilmiş adaylara getirilen yasaklamaları protesto edeceklerini açıklamalarıyla üçüncü döneminde sıkıntılı bir başlangıçla karşı karşıya kaldı. CHP ile BDP’nin boykotu, seçimlerin sonucuna gölge düşürürken, ara seçim olasılığını da artırdı.

AP: Erdoğan için bir yenilgi

Türkiye’nin ana muhalefet partisi, bir Kürt partisinin boykotuna katılarak, dün parlamentoda yapılan yemin törenine katılmayı reddetti. İki muhalefet partisinin protestosu, yeni bir anayasanın hazırlanması için muhalefetle ilişkileri güçlendirme ve uzlaşma arayışı vaat eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bir yenilgi oldu. 

Bu haber toplam 1390 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.