1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ANTİK TİYATRO, TARİHİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞUYOR
ANTİK TİYATRO, TARİHİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞUYOR

ANTİK TİYATRO, TARİHİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞUYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus Bentderesi’nde gerçekleştirdiği kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan Roma Antik Tiyatro’nun restorasyon çalışmalarına başlıyor

A+A-

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus Bentderesi’nde gerçekleştirdiği kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan Roma Antik Tiyatro’nun restorasyon çalışmalarına başlıyor. Çalışmalar tamamlandığında Ankara’nın tarihine ev sahipliği yapan bölgede, Roma döneminden kalma Antik Tiyatro da Başkentin en önemli tarihi mekanlarından biri olarak hizmet verecek.
Kale, Hacı Bayram ve bölgenin dört bir tarafında yürüttüğü tarihi yeniden ortaya çıkarma çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da kazı çalışmalarını tamamladığı Bentderesi’nde Antik Tiyatro’nun restorasyon çalışmalarına başlıyor.
Tiyatro’ya ait tarihi parçaları Anadolu Medeniyetler Müze Müdürlüğü ile birlikte uzman ekiplerce itinalı bir şekilde ortaya çıkaran Büyükşehir Belediyesi’nin bölgedeki çalışmaları tamamlandığında Hacı Bayram’dan Kale’ye kadar olan bölgede oluşacak inanç, tarih, kültür turizmi koridoru tüm ziyaretçilere doyulmaz bir tarihi serüven yaşatacak.          
Ankara Valiliği’nin de destek verdiği ve Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu’nun restorasyon projesini onayladığı Antik Tiyatro’nun keşif çalışmalarının başladığını anlatan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Balamir Gündoğdu, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek’in de büyük önem verdiği Ulus’taki tarihi ortaya çıkarma çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda kazı çalışmalarını tamamladığımız ve tarihi parçalarını ortaya çıkardığımız Antik Tiyatro’nun restorasyon projesini de Büyükşehir Belediyesi olarak biz üstlendik” dedi.
-1,5 SENEDE TAMAMLANACAK
Restorasyon çalışmaları için en kısa zamanda ihaleye çıkılmasının planlandığını ifade eden Gündoğdu, “Çalışmalara başlanılmasının ardından da yaklaşık 1,5 sene içinde Roma Antik Tiyatro’yu eski tarihi görüntüsüyle birlikte yeniden gün yüzüne çıkarmış ve vatandaşlarımızın ziyaretine açmış olmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Kazılar sırasında ortaya çıkan her parçanın orjinalindeki yerine yerleştirileceğini, eksik parçaların da Ankara andezit taşıyla tamamlanacağını kaydeden Balamir Gündoğdu, tiyatronun Kevgirli Sokak ile Hisarpark Caddesi arasında ve Tabakhane Caminin arkasında kalan bölgede yer aldığını belirterek, şunları söyledi:
“2 bin yıllık bir geçmişi olan Tiyatro’daki restorasyon çalışmaları da tamamlandığında toplamda 1500 kişilik bir amfi tiyatro ortaya çıkmış olacak. Aslında bunun eskiden 5 bin kişilik antik tiyatro olduğu biliniyor. Ancak bulunan taşlar ve parçalar sadece bu kadarına müsaade ediyor. Ayrıca restorasyonlar bu tarihi eserlere hiçbir zarar vermeyecek şekilde yapılacak. Antik tiyatro tamamlandığında sahnesiyle, soyunma odalarıyla, kulisiyle, merdivenleriyle eski görünümüne kavuşmuş olacak.”          
-TARİHİ TİYATROYA YAKIŞIR ÇEVRE
         Antik Tiyatro’nun çevresinde de tarihi dokusuna uygun düzenlemeler yapılacağını ve Anadolu Medeniyetler Müze Müdürlüğü ile bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Genel Sekreter Yardımcısı Gündoğdu, restorasyon çalışmaları ve çevre düzenlemeleri tamamlandığında Bentderesi’nin, akıllara kazınan imajının tamamen değişeceğini ifade ederek, “Yapılan çalışmalarla artık Ankara’nın en gözde bölgelerinden biri haline gelen Ulus’ta yaşanan değişim, Antik Tiyatro’nun ortaya çıkmasıyla Bentderesi’nde de görülecek. Tiyatro’da verilecek resitaller, tiyatrolar, konserler, konferanslar ve benzeri organizasyonlar sayesinde tarihin içerisinde kültür, eğlence ve turizm bir arada yaşanacak” diye konuştu.

Bu haber toplam 1849 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.