
Bankalar Diktatör parası deyip kasalarını doldurdu
Batılı ülkelerin çeşitli bahanelerle parasını bloke ettiği ülkelerin başında 170 milyar dolarla Libya geliyor
Irak'ın 70, İran'ın 50 ve Sudan'ın da 30 milyar doları ile Uganda, K.Kore, Kamboçya ve Zimbabve'nin milyarlarca doları batılı bankaların kasalarında duruyor.
Türkiye Gazetesi'nden Mehmet Koca'nın haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya gezisinde gündeme getirdiği Libya'nın batılı bankalarda bloke edilmiş para, benzer uygulamaları akılları getirdi. Libya'nın batılı bankaların kasasında bloke edilen 170 milyar dolarının yanı sıra, BM ambargoları bahane edilerek birçok ülkenin milyarlarca dolarına el konulduğu ortaya çıktı. Saddam döneminde Irak'ın 70 milyar doları, İran'ın 50 milyar doları, Sudan'ın 30 milyar doları, Uganda, Kuzey Kore, Kamboçya ve Zimbabve'nin milyarlarca doları, uygulanan ambargolar dolayısıyla batılı bankaların kasalarını dolduruyor. Bu paralar uluslararası finans çevrelerince üçüncü ülkelere yüksek faizlerle kredi olarak satılabiliyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Dünyada "ambargo silahı"na en çok sarılan ülke olarak ABD öne çıkıyor. Amerikan yönetimi çoğu zaman petrol ve maden zengini ülkelerin yönetimlerini hedef alarak "düşman" ilan ettiği rejimlere ambargo uyguluyor. Her türlü yüksek teknoloji ürünü satışının yasaklandığı bu ülkelere ait bankalardaki mal varlığı bloke ediliyor. Amerika'yı İngiltere, Kanada, Fransa ve İtalya takip ediyor. Amerika dünya tarihinin en uzun ambargosunu Küba ve Irak'a uyguladı. 1962 yılında başlayan ambargonun bedeli Küba halkına ağır oldu. Ancak ne Fidel Castro yıkıldı, ne de bu ülkede rejim değişti. Küba'ya ait ABD bankalarında hâlen 400 milyon dolar nakit paranın yanısıra miktarı tam olarak açıklanmayan rezerv altınlar bulunduğu belirtiliyor.
IRAK'IN 70, İRAN'IN 50 MİLYAR DOLARI
30 yıl süren ambargo döneminde Irak'ın, 70 milyar doları ABD ve batılı ülke bankalarında bloke edildi. ABD finans çevreleri ve batılı bankalar, Saddam rejimini bahane ederek 30 yıl boyunca 70 milyar doları dünyanın değişik ülkelerine yüksek faizli kredi olarak sattı. Son Irak savaşının ardından serbest bırakılan paranın 30 milyar dolarlık bölümü yeni Bağdat hükümetine yıllar sonra iade edildi. Kalan 40 milyar doların akıbeti ise bilinmiyor. İran'da Şah rejiminin yıkılmasının ardından, sadece ABD bankaları tarafından bloke edilen 30 milyar dolar, Avrupa bankalarında tutulan 20 milyar dolar da henüz bu ülkeye iade edilmedi.
TÜRKİYE'YE DE AMBARGO UYGULANDI
Siyasi ve askeri amaçlı ambargolardan Türkiye de nasibini aldı. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtından sonra ABD, Türkiye'ye askerî malzeme ve teçhizat satışını yasakladı. Aynı yıl Türkiye'nin bu ülkede bulunan 185 milyon doları bloke edildi. Bu para 1981 yılında Ankara'ya aktarıldı.
PARALARI BLOKE EDİLEN ÜLKELER
ABD'nin ambargo uyguladığı ülkeler arasında Libya ve İran en fazla bütçeye sahip. OFAC (ABD Yabancı Mallar Kontrol Bürosu ) tarafından kontrol edilen ve denetlenen İran'ın batılı bankalarda 50 milyar doları bloke edilmiş durumda. Yıllardır diktatörlükle suçlanan, hakkında yakalama kararı çıkarılan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, ülkesinin bölünmesini kabul edince hakkındaki olumsuz kararlar kaldırıldı. Üstelik ülkesine ait 30 milyar dolar da 15 yıl sonra serbest bırakıldı. Batılı ülkelerin kasasını dolduran çoğu müslüman onlarca ülke arasında Burma, Fildişi Sahili, İran, Suriye, Beyaz Rusya, Kongo Cumhuriyeti, Liberya, Kuzey Kore, Zimbabve de bulunuyor. Bu ülkelere ait batılı ülkelerin bankasını dolduran yarım trilyon dolara yakın para, altın, elmas ve diğer değerli madenler ise hâlen uluslararası piyasalarda dolaşımını sürdürüyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.