1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Başbakan kabine yapısı konuşması
Başbakan kabine yapısı konuşması

Başbakan kabine yapısı konuşması

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

A+A-

2023 hedeflerimiz kapsamında yeniden yapılanmaya gittik. Bazı alanlara daha fazla ağırlık verecek yapıyı tasarlaqmış olacağız. 500 milyar dolar ihracat hedefimizi gözeterek bir takım adımlar attık.

Yeni bakanlar kurulu Başbakan dahil 25 üyeden oluşuyor. 4 adet başbakan yardımcılığı 20 adet de icracı bakanlardan oluşuyor.

1-Başbakan, 2-3-4-5 Başbakan yardımcıları

6 Adalet Bakanlığı
7- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
8 Avrupa Birliği Bakanlığı
9 Bilim Sanayi ve Teknoloji BakanlığıÜ
10 Çalışma ve Sosyal Bakanlığı
11 Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı
12 Dışişleri Bakanlığı
13 Ekonomi Bakanlığı
14 Enerji ve Tabi Kaynaklar
15 Gençlik ve Spor Bakanlığı
16 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
17 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
18 İçişleri Bakanlığı
19 Kalkınma Bakanlığı
20Kültür ve Turizm Bakanlığı
21 Maliye Bakanlığı
22 Milli Eğitim Bakanlığı

Getirdiğimizin bir yenilik de artık bakan yardımcılığı görevi ihdas ediyoruz. Yani Her Bakanla Müsteşar arasında bir Bakan Yardımcılığı atanacak. Milletvekilleri dışından isimler arasından atama yapılacak. Bu yardımcılar hükümetle gelecek hükümetle gidecek. Bakan yardımcıları işlerinin uzmanı, ve işlerin daha süratli yürütülmesini sağlayacak isimlerden seçilecek. ÖZel sektörden de bu noktaya atama yapılabilecek.

1-TURİZM VE TANITMA BAKANLIĞI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 2 ayrı bakanlık çıkacak. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı adıyla yeni bir Bakanlık kurulacak. Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, TİKA, Dış Türkler Başkanlığı, BYEGM, Anadolu Ajansı, TRT gibi kurumlar bu bakanlığa bağlanacak.

2-KÜLTÜR VE VAKIFLAR BAKANLIĞI

Kültür ve Turizm Bakanlığı kapandığı için kültürle ilgili her türlü konunun takibi için Kültür ve Vakıflar Bakanlığı kurulacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu Bakanlığa bağlanacak. Müzeler, kütüphaneler, opera ve tiyatrolar bu bakanlığa bağlı olacak. Kitap ve diğer yayınlarla ilgili işleri de bakanlık takip edecek.

3-ŞEHİRCİLİK VE ÇEVRE BAKANLIĞI

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı kapatılarak yerine Şehircilik ve Çevre Bakanlığı kurulacak. Bakanlık, şehirleşme konusunda tüm ülkeyi kapsayan bir ulusal plan hazırlanacak. Türkiye'nin alt yapısı ve üst yapısı tek merkezden planlanacak. Yeni bakanlık ile gecekondu kültürünün tamamen bitirilmesi amaçlanıyor. Bu güne kadar 500 bin ev yapan TOKİ, bakanlığın en büyük kuruluşlarından biri olacak.

4-BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kapanırken yerine 2 bakanlık kurulacak. Bunlardan biri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Bu bakanlık sanayi ilgili tüm görevleri devralırken teknolojinin gelişmesi için de çalışma yapacak. Şu anda başbakanlığa bağlı olan TÜBİTAK bu bakanlığa bağlanacak. Yakın gelecekte kurulması planlanan Türk Uzay Kurumu da bu bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösterecek.

5-GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

İç ticaret ile dış ticaret birleştirilerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kurulacak. Gümrük Müsteşarlığı da bu bakanlığa bağlı olacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı olan İhracat Genel Müdürlüğü özel bir statü ile güçlendirilecek. Bakanlık, 2023'deki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için özel çalışma yürütecek. İhracatçı sayısı artırılırken, ihracatın belli illerde değil tüm ülke genelinde yapılması sağlanacak.

6-AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI

Kadın, aile ve özürlüler konuları ile sosyal yardımların tek çatı altında toplanmasıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulacak. Bakanlık, tarım sektöründeki geçici işlerde çalışanlar, eğitimsiz bireyler, kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özürlüler ve yoksulluk riskiyle en fazla karşı karşıya olan kesimlerin sorunlarıyla ilgilenecek. Yıllık 15 milyar lirayı bulan kamu yardımlarının yedi ayrı kurum tarafından değil de tek elden dağıtılması sağlanacak.

EKONOMİ VE KALKINMA BAKANLIĞI

Ekonominin ve kalkınmanın koordinasyonunu sağlamak Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı kurulacak. Ekonomi ve Kalkınma Bakanı aynı zamanda başbakan yardımcısı olacak. Bakanlık, finans ve borsadan da sorumlu olacak. Rekabet Kurumu, SPK gibi kurumların yanında bakanlığa bağlı Kalkınma Müsteşarlığı adıyla yeni bir müsteşarlık kurulacak.

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerini yürüten kurum olan Avrupa Birliği Genel Sekreterliği büyüyerek AB Bakanlığı'na dönüşecek. Bakan, aynı zamanda baş müzakerecilik görevini yürütecek. Bakanlık, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için uyum çalışmalarını yürütecek.

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI

Hükümetin spora ve gençliğe verdiği önemin göstergesi olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulacak. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü buraya bağlı olarak faaliyet gösterecek. Bakanlık, sporu topluma yaymak ve Türkiye'nin sportif faaliyetlerdeki başarısını artırmak için çalışacak. Yeni kurulan Gençlik Ajansı bu bakanlığa bağlı olacak.

ORMAN VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

Kapatılacak Çevre Orman Bakanlığı'nın orman kısmı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 'Tabii kaynaklar' bölümü birleşerek Orman ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kurulacak. Enerji Bakanlığı'na bağlı MTA buraya bağlanacak. Madenler ve ormanlarla ilgili tüm çalışmalar bu bakanlık tarafından yürütülecek.

Bu haber toplam 1828 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.