1. HABERLER

  2. Fotoğrafçı Koca'nın gözüyle Mogan
Fotoğrafçı Koca'nın gözüyle Mogan

Fotoğrafçı Koca'nın gözüyle Mogan

Mogan ve Eymir göllerindeki yaban yaşamından çektiği 116 fotoğrafı “Kentteki Yaban-Eymir ve Mogan” adıyla kitaplaştıran fotoğrafçı Barış Koca, Mogan Gölü’nün tüm çevresinin yapılaşmaya açıldığı, dip çamurunun “suyu bulandırıyor” gerekçesiyle temizlendiğin

A+A-

Mogan ve Eymir göllerindeki yaban yaşamından çektiği 116 fotoğrafı “Kentteki Yaban-Eymir ve Mogan” adıyla kitaplaştıran fotoğrafçı Barış Koca, Mogan Gölü’nün tüm çevresinin yapılaşmaya açıldığı, dip çamurunun “suyu bulandırıyor” gerekçesiyle temizlendiğini, “manzara açmak” adına sazlıklarının yok edildiğini söyledi. Koca, tüm bu temizlik uygulamalarında “doğal yaşamın, yaban hayatının unutulduğuna “ dikkat çekti.untitled.jpg

Yaban yaşam fotoğrafçısı Barış Koca, 1 yıl boyunca Mogan ve Eymir Gölü’ne yüzlerce kez gitti ve 5 bin kare fotoğraf çekti. Bunlarda 116 yanesi ile “Kentteki Yaban-Eymir ve Mogan kitabını oluşturdu. Kitabını hazırlarken önceliğinin “biyolojik çeşitliliğin sunduğu güzelliklere vurgu yapmak” olduğunu söyleyen ve bunu yaşama geçirdiğini düşünen Koca, “Ancak, izleyicilerinin kitaptaki karelerle merakını uyandırıp, alan hakkında daha fazla bilgiye erişmelerini sağlayabilirsem çok daha mutlu olacağım” diye konuştu.

Tatlı su kaynağı: Mogan

Koca, “Tatlı suyun gelecekte önemli kaynaklardan biri olacağını” belirterek, Mogan Gölü’nün başkentin en önemli tatlı su kaynaklarından biri olduğunu söyledi. Koca, yaban yaşam olarak Mogan’ın önemini, “Dikkuyruk, küçük kerkenez, sevgi çiçeği gibi nadir türler, yıl boyunca 200’den fazla kuş türü, 15 civarında memeli türü ve 50 civarında endemik bitki türü bu alanda gözlenebiliyor.” sözleriyle anlattı ve zaten bu yüzden alanın “Özel Çevre Koruma Bölgesi, Önemli Doğa alanı, Önemli kuş alanı” gibi statüler de kazandığını dile getirdi.

Manzara merakı!

Mogan Gölü’nü “Kentle iç içe yaşayan bir yaban hayat” olarak niteleyen Koca, göl ve çevresinde canlıların yaşaması için gereken alanın azaldığına dikkat çekti. Sadece 5 kilometrelik alana yayılan gölün güney kıyıları hariç tüm çevresinin yerleşime açıldığı bilgisini veren Koca “Özellikle kıyı kesiminde yer alan restoran ve benzeri yerlerin hemen gölün yanı başında kurulmalarına izin verilmiş olması ve bunların da, dükkan önünü temizler gibi, pek çok canlı için barınma ve üreme yerleri olan sazlıkları yakarak manzaralık yerler açmaya” çalışmasına dikkat çekti. 

Villalar yıkılmadı

Mogan Gölü’nün turizme kazandırılması için son dönemlerde çalışmalar yapıldığını söyleyen Koca, “Bunu yapabilmek için doğal görselliğin bozulmaması gerekir. Gölün güney kıyısında inşaatına başlanan ancak mahkeme kararıyla durdurulan villalar hala yıkılmadı.” diye konuştu. 

Temizlik merakı “suyu bulandırıyor”

Göl ekosisteminin sağlıklı yaşayabilmesi için zorunlu olan dip çamurunun Mogan Gölü’nde suyu bulandırıyor gerekçesi ile temizlendiğini söyleyen Koca, “Bu çalışmalarla ‘göl suyunun daha berrak görünmesini sağlanacağı’ söylenmektedir ama buradaki doğal yaşam zincirinin en önemli halkalarından biri olan balıkların ve planktonların yaşamının bu dip çamuruna bağlı olduğu unutulmakta ya da görmezden gelinmektedir.

 

Bu haber toplam 2571 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.