1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. MHP'den BDP'li vekiller için çağrı
MHP'den BDP'li vekiller için çağrı

MHP'den BDP'li vekiller için çağrı

Yemin etmeyen BDP’lilerin vekilliklerinin düşürülmesi için ilk başvuru MHP’den geldi.

A+A-

MHP, seçimin ardından yemin etmeyerek protestolarını sürdüren, ancak Ekim'de Meclis açıldığında yemin edeceklerini kamuoyuna deklare eden BDP konusunda işlem yapılmasını istedi.

"SADECE MERVE KAVAKÇIYA UYGULANDI "

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e bir yazı göndererek BDP'lilerle ilgili Meclis İçtüzüğü'nün devamsızlık hükmünün işletilmesini istedi. Yemin töreninin ardından 13 birleşim yapan Meclis'te devamsızlık hükmünün uygulanması halinde 5 birleşim oturuma katılmama yeterli oluyor. Ancak Meclis'te bu hüküm şimdiye kadar Merve Kavakçı dışında uygulanmış değil.

'Yemin içtihadı' oluşturulabilir

Ant içmeyen milletvekili için ne yaptırım uygulanacağı konusunda anayasa ve içtüzükte açık bir hüküm bulunmuyor. Vekiller yemin etmedikleri sürece milletvekilliğinin düşürülmesi hükmü de devreye sokulamıyor. Bu durumda TBMM Başkanlığı'nın devreye girerek bir içtihat yaratması gündeme gelebilir. Süreç uzarsa TBMM Başkanlığı, Anayasa Komisyonu'ndan alacağı görüş doğrultusunda, "Vekilliğin düşürülmesi veya bir işlem tesis etmeyerek yemin edilinceye kadar beklenilmesi yönünde" içtihat oluşturabilecek.

Bu haber toplam 1605 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.