1. HABERLER

  2. Mogan'da Y'OKSİJEN
Mogan'da Y'OKSİJEN

Mogan'da Y'OKSİJEN

Mogan ve Eymir göllerini bağlayan su kanalında binlerce balık ölüsü bulundu. Balıkların oksijensizlikten öldüğü tahmin edilirken, Göl-Der Başkanı İsa Ömercan yetkililerin ilgisiz kaldığını savundu.

A+A-

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Mogan ve Eymir göllerini bağlayan su kanalında binlerce balık ölüsü bulundu. Balıkların oksijensizlikten öldüğü tahmin edilirken, Göl-Der Başkanı İsa Ömercan yetkililerin ilgisiz kaldığını savundu.


MOGAN Gölü’nü Eymir Gölü’ne bağlayan su kanalında üç gün içinde binlerce balık ve kurbağa öldü. Ölümlerden DSİ ile İl Tarım Müdürlüğü’nün sorumlu olduğunu öne süren çevre halkı, hafta sonu olması nedeniyle yetkili bulamamaktan yakındı.

Gölbaşı Belediyesi’ne de durumu bildirdiklerini belirten vatandaşlar, yetkililerinin tazyikli su sıktıklarını, ancak bunun da çözüm olmadığını söyledi.
 

 


Öte yandan bölgede kanal çalışması yapan müteahhitin kanal tabanı ve yanlarına beton sıva atmak için Mogan’dan Eymir’e giden kanal kapağından akan suyu kestiği iddia edildi. Firma yetkilisi ise, suyu kesmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Hiçbir yetkili gelmedi, bu balıkların durumuna bakmadı. Biz balıkları elimizden geldiği kadar kurtarmaya çalıştık. Suyu kesmesek, balık sürekli gölden kanala akıyordu, ölümler daha çok olacaktı” dedi.

Acil çözüm gerekiyor

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği (Göl-Der) Başkanı İsa Ömercan, Gölbaşı Belediyesi müteahhidinin kanal kapağını kapatmadan önce balıkların durumunu yetkili ve ilgililerle görüşmesi gerektiğini öne sürerken duyarsızlıktan yakındı. Ömercan, şunları söyledi:

“Burada 3 günden beri balık katliamı oluyor, yetkililer uyuyor. Bunun sorumlusu kim, o da belli değil. Kanaldan DSİ, balık ölümlerinden Tarım Su Ürünleri sorumlu. Şimdi bu duruma kim müdahale edecek? Burada balıklar göz göre göre ölüyor, katliam yapılıyor. Sadece balıklar değil, kurbağalar ve diğer canlılar da ölüyor. Belki 6-7 santim boyunca milyonlarca gümüş balığı yok oluyor. 20-25 santim boyunda sazanlar ile kurbağalar ölmüş ve halen ölmeye devam ediyor. Buna yetkililer acilen bir çözüm bulmalı. Kanalda yaşayan balıkları bir file yardımı ile toplayıp, tekrar Mogan Gölü’ne bıraksınlar, ya da kanal kapağı açılıp, su verilerek bu balıkların oksijene kavuşması sağlansın” dedi.
 

14388583.jpg
Çocuklar kanala girdi

KANALA giren çocuklar, canlı balıklarla birlikte hastalıklı olup olmadığının farkına varmadan ölü balıkları da toplamaya çalıştı. Hastalık tehlikesine karşı ise hiçbir yetkili çocukların kanala girmesini engellemedi.

Hürriyet Ankara
 

Bu haber toplam 2407 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.