1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Söz seçmende
Söz seçmende

Söz seçmende

Bugün 50 milyon 189 bin 930 seçmen 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak.

A+A-

Seçmenlerin ve siyasilerin sonucunu aylardır merakla beklediği 12 Haziran Milletvekili Genel Seçimi bugün 15 siyasi partinin katılımıyla yapılacak
7 bin 695 kişinin milletvekili olabilmek için yarışacağı seçimde 50 milyon 189 bin 930 seçmen 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak.

12 Haziran'da ilkler de yaşanacak:

Seçmen şeffaf sandıklara oy atacak. geçersiz oy tartışmalarına yol açan 'evet' mührü yerine "Evet" kaşesi kullanacak.

Seçmenler, bugün sandık başına gittiğinde ilklerle karşılaşacak. Seçimlerde, ilk defa kullanılacak şeffaf sandıkların yanı sıra oy verme kabinleri de yenilendi. Seçmen bu refa, önceki seçimlerden farklı olarak mühür yerine kaşe kullanılacak. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da Nisan 2010'da yapılan değişiklikler çerçevesinde yarınki seçimlerde pek çok ilk yaşanacak. Sandığa gidecek olan yaklaşık 50 milyon seçmen ilk kez bu seçimlerde tahta sandık yerine, eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm olan, ısıya ve kırılmaya dayanıklı şeffaf sert plastikten sandıklara oy atacak. YSK, kanun hükmü gereğinde yaptırdığı yaklaşık 200 bin şeffaf sandık için yaklaşık 20 milyon TL ödedi. Yani her bir şeffaf sandığın maliyeti 100 TL civarında oldu.

7 bin 492 aday yarışacak

15 siyasi partinin katılacağı seçimde, 7 bin 492'si siyasi partilerden, 203'ü de bağımsız olmak üzere toplam 7 bin 695 aday yarışacak. Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı 2 milyon 568 bin 977 seçmen, 10 Mayıs'tan bu yana oy kullanıyor. Gurbetçiler de bugün saat 17.00'ye kadar oylarını verebilecek.

TC kimlik numarası olmayanlar da oy kullanabilecek

Seçimde kayıtlı 50 milyon 189 bin 930 seçmen, 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler. Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüğünden alınacak nüfus kaydı gibi TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak. Seçmenler, YSK'nın "www.ysk.gov.tr" internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Adaylar istediği yerde oylarını kullanabilecek

Milletvekilleri, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kağıdını, milletvekili adayları ise her hangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek.

Nasıl oy kullanılacak

Oy kullanacağı sandığa gelecek olan seçmen, sandık kurulu başkanına kimliğini ve seçmen bilgi kartını verecek. Seçmen bilgi kağıdı bulunmayanların verdiği TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı ve benzeri kimlikler de sandık kurulu tarafından kabul edilecek. Mühür, oy pusulasını ve zarfı alacak olan seçmen, kabine girerek, seçeceği parti ya da bağımsız adayın hanesine mührü basacak. Oy pusulasını zarfa koyacak olan seçmen sandığa oyunu attıktan sonra sandık kurulundaki listede, isminin karşısına imza atacak ve kimliğini alarak sandık alanından ayrılacak. Bu yıl ilk kez bağımsız adayların da ismi pusulada yer aldığından, geçmişte olduğu gibi, bağımsız adayın isminin yer aldığı bir kağıdın ya da bastırılmış pusulanın zarfa konulması halinde oy geçersiz hale gelecek. Bağımsızlara oy verenlerin de mutlaka pusulaya mühür basması gerekecek. Sandık alanında cep telefonu ile konuşan, diğer seçmenleri rahatsız eden, oy verme kabinine girmeye çalışanlar hakkında yasal işlem yapılacak

YSK uyardı: Oy kabininde cep telefonu yasak

YSK (Yüksek Seçim Kurulu), AKP'nin bazı yerlerde meçhul şahısların seçmenlere, kullandıkları oyu cep telefonu ile çekerek kendilerine göstermeleri için baskı yaptığı iddialarıyla yaptığı başvuru üzerine oy kabinine cep telefonu, fotoğraf ve görüntü çeken her türlü cihaz ve haberleşme aracı ile girişin yasak olduğunu duyurdu. AKP, YSK'ya başvururak bazı seçim çevrelerinde meçhul sahıslarca seçmenlerin kapalı oy verme yerinde kullandıkları oyu cep telefonu gibi görüntü kaydedici cihazlarla tespit ederek kendilerine göstermesi yolunda baskılar yapıldığını iddia etti. Başvuruda kanuna ve YSK'nın genelgelerine göre seçmenin cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme saglayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasaklandığı hatırlatılarak YSK'dan buna aykırı davranışlara para cezası (200 TL) verileceğinin hatırlatılması talep edildi. YSK da bu başvuru üzerine aldığı kararda, "Seçmenin; cep telefonu, fotograf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleş me saglayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulundugu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiğine" ilişkin genelge hükmünü hatırlattı. Kararda, bu yasağa aykırı davranılması halinde sandık kurulu başkanının işlem yapacağı duyuruldu. Karar kurumun internet sitesi yoluyla kamuoyuna duyuruldu.

Bu haber toplam 1344 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.