1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye'ye örnek oldu
Türkiye'ye örnek oldu

Türkiye'ye örnek oldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarı ile uyguladığı proje ile “Endüstri parkına” dönüşen Mamak Çöplüğü Türkiye’ye örnek oldu. Ankara’daki başarılı çalışmayı örnek alan Konya, Adana ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri de aynı uygulamayı başlattılar.

A+A-

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarı ile uyguladığı proje ile “Endüstri parkına” dönüşen Mamak Çöplüğü Türkiye’ye örnek oldu. Ankara’daki başarılı çalışmayı örnek alan Konya, Adana ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri de aynı uygulamayı başlattılar.

Ankara Büyükşehir Belediyesi adına projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Ankara’daki tesislerin diğer büyükşehirlere örnek olduğuna dikkat çekerek, gelişmeleri şöyle özetledi;

“Ankara Katı Atık Projesi ile Başkent’te sorun olmaktan çıkan çöp, enerji  hammaddesi olarak aranılan değerli bir materyale dönüştü. Mamak Çöplüğü’nde biriken metan gazının bertarafı için kurulan santral, 16 jeneratörün ürettiği 22.4 Megawatt/saat elektrik enerjisi ve 10 yıllık rezerv kapasitesiyle eşdeğerleri arasında Dünya’nın en büyükleri arasında yer alıyor. Proje kapsamında, Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanına taşınan günlük ortalama 750-800 ton arası çöp de değerlendirilerek, sahada kurulan iki jeneratör ile 2.8 megawat / saat elektrik enerjisi üretiliyor. Çadırtepe’de üretilen 2.8 megawat/saat elektrik enerjisi Mamak Çöplüğü’nde üretilen 22.4 Megawat/saat elektrik enerjisi ile birlikte ulusal elektrik şebekesine satılarak, Başkent’in yaklaşık 800 megawat /saat’lik toplam elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 3’ü sağlanıyor.”

      

-BAŞKENT’İ ADANA KONYA VE BURSA İZLEDİ-

 

Ali Kantur Başkent’te başarıyla uygulanan projenin sırasıyla diğer büyükşehirlerimizin de ilgisini çektiğini vurgulayarak,  “Ankara’daki tesislerimizden sonra gelen talep üzerine Adana’da ve sırasıyla, Bursa ve Konya Büyükşehir Belediyeleri’nde de çalışmalar başlattık. Adana’da elektrik santralini kurduk ve diğer sahaların her birinde 5,6 MW kurulu güce sahip enerji santralleri kuracağız” dedi. 

-MAMAK ÇÖPLÜĞÜNDE NELER YAPILIYOR-

Mamak Çöplüğü’nde uygulanan proje, doğa korunarak üretilen elektrik, sera domatesi ve endüstrinin çeşitli sektörlerinde kullanılan yosun üretiminin bir arada başarıyla gerçekleştirilebileceğinin somut bir örneği niteliğinde.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce Mamak Çöplüğü’nde sürdürülen peyzaj ve ağaçlandırma programı kapsamında, 15 bin fidan dikilerek bölgenin yeşillendirilmesine büyük katkı sağlandı. Sera projesi ile 2 bin metrekarelik alana dikilen salkım domates, Ankaralıların sofralarını süslüyor.

            Mamak Çöplüğü’nde deneme amacıyla kurulan yosun serası projesi gıdadan, enerjiye ve kozmetik alanına çok çeşitli alternatifler sunuyor.

Yosun serasında, verimli ve temiz bir enerji kaynağını geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Ali Kantur, yosun üretiminin gerçekleştirilecek araştırmalarla yeni boyutlar kazanacağını vurguladı.

Projenin, dünyadaki gelişmiş ülkelerle birlikte eş zamanlı olarak başlatıldığına dikkat çeken Ali Kantur, projenin ülke ekonomisine katkılarını şu sözlerle özetledi:

 “Dünyadaki uygulamalara bakıldığında, gıda olarak tüketilen tarım ürünleri (ayçiçeği, mısır vb.) biyodizel üretiminde kullanılıyor. Bu da gıda fiyatlarının kontrolsüz bir şekilde artmasına ve gıda olarak kullanılan ürünlerde kıtlığa neden oluyor. Yosunun  biyodizel üretim potansiyelinin araştırılması bu olumsuzlukları önleyecek, ülkemizin enerji tarımı politikası için faydalı olacak. Ayrıca, projenin bir diğer aşamasında da serada üretilen yosundan elde edilecek kompostun (Parçalanmış organik madde) toprak zenginleştirici olarak tarımsal üretimde kullanılması da araştırılacak.”

Mamak ve Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanlarında inşa edilen her biri 7 bin metrekarelik tam otomatik iki “Geri Kazanım Tesisi”nde ayrı ayrı, günde 1000 ton çöpü ayrıştırarak, ekonomiye kazandırıyor. “Geri Kazanım Tesis”lerinde kağıt, cam, metal gibi geri dönüşümü mümkün olan materyaller sınıflandırılarak ayrıştırılırken, organik evsel atık ise tesiste gübreye dönüştürülerek tarım sektörüne kazandırılıyor.

Mamak Çöplüğü’nde uzun yılların birikimiyle kontrol dışı oluşan gazlar çevreye zarar vermeden elektrik enerjisine dönüştürülerek bertaraf ediliyor.

Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi’yle ulusal ve küresel ölçekte çevre maliyeti en üst düzeyde korunurken, projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkısı metan gazının bertaraf edilmesi ile sağlanıyor. Atmosfere karışarak sera gazı etkisi ile iklim değişikliğine neden olan gazlardan metan gazı, karbondioksit gazının 21 kat daha fazla ısı tutma özelliği ile dünya için önemli bir tehlike teşkil ediyor.

Bu haber toplam 1712 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.