
Yalçın Doğan: Dolara müdahalenin arka planı
Hürriyet yazarı Yalçın Doğan, dolara yapılan müdahalenin perde arkasını yazdı..
Merkez Bankası Dolar'a peş peşe müdahalelerde bulundu. Önce bankalardaki döviz karşılıkları oranını indiren MB ardından iki adet 1 milyar 350 milyon dolarlık döviz satış ihalesi açtı.
Peki MB bu kadar yüksek bir tutarda dolar satış ihalesini neden düzenledi?Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan dolara yapılan müdahalenin perde arkasını yazdı.
İşte 'Dolara müdahalede arka plan' başlıklı o yazı:
Biri kamu kurumu, diğeri bir kamu bankası. İkisinin de, ödemesi gereken dış borcu var, dolar cinsinden. Bankanın ve kamu kurumunun adını vermiyorum. Ancak, bir sorun var. Piyasadan o kadar yüksek miktarlarda dolar satın alırlarsa, zaten 1.90’a vurmuş olan doların fiyatı biraz daha artacak. Artmasını frenlemek için, çare hazır.
İKİ KAMU KURUMU MERKEZ BANKASI'NA GİDİYOR
İki kamu kurumu Merkez Bankası’na gidiyor, “doları senden alalım” diyor. Merkez Bankası da, ihaleye çıkıyor, 1 milyar 300 milyon dolar satmak üzere. Piyasa dolara aç, 1 milyar 850 milyon dolar talep ediyor. Merkez Bankası sonunda 750 milyon dolar satıyor. Bir taşla, iki kuş. Doların büyük bölümünü bu iki kamu kuruluşu satın alıyor. Onların derdine çare bulunuyor. Aynı anda, bu satış Merkez Bankası müdahalesi olduğu için, dolar 1.90 TL’den geriye dönüyor. Dün bu satırları yazarken, 1.83’e kadar geriliyor.
DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRERSE SÜRPRİZ OLMAZ
Dolar satmak doların fiyatını düşürüyor. Ama, bu tür müdahaleler kalıcı değil. Kalıcı olması için, örneğin faiz oranlarının yükselmesi, TL’nin cazip kılınması gerek. Şu anda o formül askıda. Ya da daha çok sıcak paranın gelmesi şart. Şu anda o da uzak ihtimal. Bu durumda doların hafifce yeniden tırmanması sürpriz olmaz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.