
Yalçın Doğan: Vicdani reddi tıkayan gerekçe PKK
Hürriyet yazarı Doğan: VİCDANİ RET NEDEN GECİKTİ? EN BÜYÜK KORKU PKK..
Türkiye'nin 'vicdani ret'le tanışma sürecini köşesinde kaleme alan Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan, düzenlemeyi tıkayan en önemli konunun ise PKK olduğunu iddia etti. Öte yandan terörle mücadele konusunda profesyonel orduya geçişi hatırlatan Doğan, 'Ve Türkiye artık vicdani reddi kabul etmek zorunda kalıyor. Bundan sonra PKK ile profesyonel ordu mücadele edeceğine göre, mesele yok.' diye yazdı.
İşte Yalçın Doğan'ın 'Vicdani reddi tıkayan gerekçe: PKK' başlıklı o yazısı
İtiraz hep Genelkurmay’dan geliyor: “Bizde vicdani ret kabul edilirse, PKK kampanya başlatabilir, askere gitmeyin, diye propagandaya başlar. Vicdani ret o açıdan sakıncalı olur.”
PKK KAMPANYA YAPAR KORKUSU
Vicdani ret bu gerekçeyle yıllardır askıda kalıyor. Bu süre içinde Avrupa Konseyi’nden bizim bakanlara yazılar yazılıyor, görüşmelerde konu hep açılıyor ancak, “PKK kampanya yapar” denildiği için cıss, kimse dokunmuyor. Son olarak Avrupa Konseyi bu yılın sonuna kadar süre tanıyınca, hükümet ister istemez harekete geçiyor. Vicdani ret, inancı gereği, askere gitmekten vazgeçmek. Bu hakkı kullanacak kişi, inandırıcı bir gerekçe göstermek zorunda. Kendi kafasına göre, keyfi biçimde, “ben gitmiyorum” demek yok. Bunun koşulları önümüzdeki günlerde kabul edilecek yasada yer alacak.
NE KIZ, NE İŞ VERİRLER
Aslında bizde vicdani ret için düğmeye geç basılıyor. Pek çok Avrupa ülkesinde zorunlu askerlik çoktan kalkmış bulunuyor. Zorunlu askerlik kalkınca, vicdani redde gerek kalmıyor. AB ülkeleri içinde zorunlu askerlik halen altı ülkede var. Bizde geç kalmasının başka nedeni geleneklere bağlılık. Ne de olsa, “asker milletiz”. Ya da “askere gitmeyene kız vermezler”, “askere gitmeyene iş vermezler” ve hatta “askere gitmeyen adam değildir” menkıbeleri. Bunlar şimdi geride kalmak üzerine. Profesyonel orduya geçiş, teknolojinin askerlikte çok ileri aşamaya varmış olması, zorunlu askerlik hizmetini gereksiz kılıyor. Vicdani ret ile birlikte profesyonel ordu birbirini tamamlıyor. İnandırıcı bir gerekçeyle vicdani ret hakkını kullananlar öngörülen süre içinde örneğin, Almanya’da sakat insanlara hizmet veriyor. Fransa’da öğretmenlik yapıyor. Bizde de, bir kamu hizmeti bulunur.
BİZİM TANIŞMAMIZ
Bizim vicdani ret ile tanışmamız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) üzerinden. Osman Murat Ülke adında bir yurttaşımız vicdani ret kavramına sarılarak askere gitmiyor. Askere gitmediği için hapse atılıyor. Yine kaçıyor, yine hapse atılıyor. Bu üç kez tekrar ediyor. Ülker AİHM’ye başvuruyor. AİHM konuyu vicdani ret, inanç özgürlüğü açısından incelemiyor, Türkiye’yi 2007’de kötü muameleden dolayı mahkum ediyor. Bununla birlikte, daha önce vicdani reddi ülkelerin iradesine bırakan AİHM 2011 Temmuz’unda vicdani reddi bu kez inanç özgürlüğü çerçevesinde yorumluyor. Ve Türkiye artık vicdani reddi kabul etmek zorunda kalıyor. Bundan sonra PKK ile profesyonel ordu mücadele edeceğine göre, mesele yok.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.