1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. YAŞ'taki yeni düzene AK Parti yorumu
YAŞ'taki yeni düzene AK Parti yorumu

YAŞ'taki yeni düzene AK Parti yorumu

İlklerin yaşandığı YAŞ toplantısıyla ilgili Ak Parti'den ilk yorumlar: 'Teamül dönemi bitti, YAŞ'ta gereken oldu'

A+A-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, YAŞ'ta yaşanan son
gelişmeleri değerlendirirken "Teamül değil, Anayasa ve yasalar neyi gerektiriyorsa onun yapılması gerekiyor" dedi. Yazıcı da 'teamül'lerin uygulamaya dönüşmüş hukuk dışı durumlar olduğunu savundu.

Bu yıl bir dizi "ilk" yaşanan YAŞ'ta yaşanan gelişmeleri ve ilk günü ortaya çıkan fotoğrafı değerlendiren AK Parti kurmayları, "teamül döneminin bittiğini" söylediler. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, şunları söyledi:

ORDUMUZ DARBE YAPMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMİŞ

"Türk Silahlı Kuvvetleri ve Askeri Şura'lar konusunda hemen her tartışmada en çok gündeme getirilen konu; 'efendim teamüller' deniyor. Teamül nedir? Sözlük anlamı, bir şeyin tekrarlana tekrarlana alışkanlık haline gelmesidir teamül. Şimdi bizim ordumuzla ilgili sürekli teamülden bahsediliyor. Düşünün bizim ordumuz darbe yapmayı alışkanlık haline getirmiş, muhtıra vermeyi, bildiri yayınlamayı alışkanlık haline getirmiş, fırkateynin üstüne çıkıp efelenmeyi alışkanlık haline getirmiş... Şimdi bu kötü alışkanlıklar da sözlük anlamında teamüldür. Onun için artık burada teamül değil, anayasa ve yasalar neyi gerektiriyorsa onun yapılması gerekiyor. Şimdi yapılan da odur. Bu son yapılan Askeri Şura'da olması gereken olmuştur."

KOMUTANLAR ESKİDEN MUHTIRAYLA VERİYORDU

Çelik, Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanının istifasıyla ilgili de şu yorumu yaptı: "Eskiden komutanlarımız rahatsız olduklarında tepkilerini muhtıra, bildiri ve benzeri anti demokratik yollarla ifade edilyorlardı. Şimdi ne oldu? Bazı gelişmelerden rahatsızlık duyan eski Genelkurmay Başkanı emekli olmayı tercih etmiştir. Bu çok önemli bir değişimdir. Işık Paşa demokrasi ile yönetilen bir hukuk devletinin genelkurmay başkanının böyle bir rahatsızlık durumunda yapması gerekeni yapmıştır. Görev süresi boyunca beyanatlar verip siyasi bir şahsiyet olarak hiç ortaya çıkmadı, ayrılırken de öyle yaptı."

YAZICI: HUKUK DIŞI UYGULAMALAR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, "Türkiye yıllarca üstüne sinmiş, bazı kesimlere alışkanlık olarak yerleşmiş, yasaların ötesinde teamül olarak nitelendirilerek uygulamaya dönüştürülmüş hukuk dışı durumlardan sıyrılıyor" dedi. Yazıcı şöyle devam etti: "Bu anlamda bu gelişmeleri, değişimleri Türkiye'nin geleceği açısından son derece önemsiyorum" dedi.

ELİTAŞ: YAŞ'TA OLAĞAN HALE GELDİ

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, yaşananları VATAN'a şöyle değerlendirdi: "YAŞ kimi ilgilendiriyor? Terfi edecek subayları ve generalleri ilgilendiriyor. Yoksa beni ilgilendirimiyor, manavı, ekonomi profesörünü, çiftçiyi, işçiyi ilgilendirmiyor. Hatta eratı bile ilgilendirmiyor. Dediğim gibi bundan sonraki sonraki süreçte sadece ilgililerin ilgilendiği bir toplantı haline gelecek. Normalleşmenin en önemli göstergesi de budur."

TEAMÜL

Arapça kökenli bu kavram, sözlüklerde "Öteden beri olagelen muamele, yerleşmiş olan örf, âdet" olarak tanımlanıyor.

Bu haber toplam 1331 defa okunmuştur
Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.