1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 4. çeyrek büyüme rakamı açıklandı
4. çeyrek büyüme rakamı açıklandı

4. çeyrek büyüme rakamı açıklandı

Türkiye ekonomisi 4. çeyrekte yüzde 5.2 oranında büyüdü. 2011 yılındaki toplam büyüme yüzde 8.5 oldu..

A+A-

Türkiye ekonomisinin 2011 karnesi belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ekonomi geçen yılın tamamında yüzde 8.5 büyüdü. Ekonomi dördüncü çeyrekte ise yavaşlayarak yüzde 5.2 büyüdü. Çin geçen yılı yüzde 9.2 büyümeyle kapatarak en hızlı ekonomi oldu. Türkiye yüzde 8.5'lik büyümeyle en hızlı büyüyen ikinci ekonomi olarak belirlendi.

KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR

2011 yılında, Türkiye'nin dolar cinsinden gayri safi yurtiçi hasılasının 772 milyar 298 milyon dolar olurken, kişi başına milli gelir ise 10 bin 444 dolara çıktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarına ilişkin olarak, ''Ekonomideki yumuşak iniş, hedeflerimiz doğrultusunda dengeli bir şekilde devam etmektedir'' dedi.

İLK DEĞERLENDİRME ŞİMŞEK'TEN

Dördüncü çeyrek verisinin yüzde 5.2 olarak gelmesinin ardından Hükümet tarafından ilk değerlendirme Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. 

Şimşek, şunları kaydetti: “Son çeyreğe ait rakamlar ekonomideki yumuşak iniş sürecinin, hedeflerimiz doğrultusunda, dengeli bir biçimde devam ettiğini göstermektedir. Tüketim ve yatırımlardaki büyüme hızı yavaşlamaya devam ederken dış ticaretin büyümeye olan etkisi pozitif olmuştur. 2011 yılının ilk yarısında dış ticaret büyümeyi yüzde 5,2 aşağı çekerken yılın ikinci yarısında yüzde 1,9 artırmıştır. Büyümedeki sağlıklı yapının 2012'de de etkisini sürdürmesini ve büyümenin yüzde 4 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorum. Nitekim,yılın ilk çeyreğinde bir yavaşlama öngörülse de ikinci çeyreğe ait öncü göstergeler ve beklenti anketleri ekonomide canlanmaya işaret etmektedir.”

Bu haber toplam 4226 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.