1. HABERLER

  2. İşte Ankara'nın yeni amblemi
İşte Ankara'nın yeni amblemi

İşte Ankara'nın yeni amblemi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Melih Gökçek başkanlığında toplanan belediye meclisinde, belediyenin daha önce idare mahkemesi kararıyla iptal edilmesi üzerine yeniden düzenlenen Ankara'nın yeni amblemi görüşüldü.

A+A-

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Melih Gökçek başkanlığında toplanan belediye meclisinde, belediyenin daha önce idare mahkemesi kararıyla iptal edilmesi üzerine yeniden düzenlenen Ankara'nın yeni amblemi görüşüldü.

İŞTE YENİ AMBLEMDE YER ALAN SİMGELER

Meclise başkanlık yazısıyla gelen yeni amblemde, bağımsızlığın simgesi ay yıldız, Anadolu'da kurulan Türk devletlerinin başkentlerini sembolize eden 5 yıldız, Atakule silueti, 2 minare ve Ankara Kalesi figürleri yer alıyor.

Gökçek, toplantıda yaptığı konuşmada, Ankara'nın ambleminin daha önce mahkeme kararıyla iptal edildiğini hatırlatarak, ''Şimdi arkadaşlar yeni amblem hazırladı. Amblemdeki yıldızlarla Türk tarihini de sembolize etmiş olduk. Bu tarzda amblemimizi kabul buyurursanız, valiliğin onayından sonra Ankara'nın amblemi olarak temsil edecek'' dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken de bu amblemin mecliste görüşülmesini uygun bulmadıklarını belirterek, ''Komisyona gitmesini öneriyoruz ama eğer burada geçecekse de Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak ret oyu vereceğimizi belirtmek istiyorum'' dedi.

MHP Grup Başkan Vekili Hamit Yavuz ise ''Önümüze Ankara'yı temsil edecek bir amblem geldi. Önümüze gelen amblemle ilgili açıklamalara baktığımızda, anlam bakımından Milliyetçi Hareket Partisine yabancı olmadığını görüyor ve bunun için hayırlı olsun diyoruz'' diye konuştu.

GÖKÇEK TENKİTLERE CEVAP VERDİ

Çeşitli partilere mensup meclis üyelerinin de konuşmalarının ardından, yeniden söz alan Gökçek, yapılan bazı tenkitlere cevap vermek gerektiğini dile getirerek, ''Birincisi Ankara'nın amblemi hiçbir zaman Hitit amblemi olmadı. Hitit benzeri şematik şekiller oldu. En son bizim değiştirdiğimiz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kullanılan amblem, Hitit amblemini andıran şematik sembolik bir figürdü. Bunun bilinmesinde fayda var. Kamuoyu bunu çok yanlış biliyor'' diye konuştu.

Gökçek, idare mahkemesi tarafından iptal edilen ambleme ilişkin olarak da ''Mahkemenin kararının aslında yasal bir dayanağı yok. Çünkü kanun diyor ki 'Belediye Meclisinin salt çoğunluğuyla kabul edilir ve Valiliğin onayıyla yürürlüğe girer.' Böyle bir konuyu mahkemenin, 'Yok efendim şekli benim hoşuma gitmedi, bu Ankara'yı temsil etmez' şeklinde, üç hakimin kendi yargısına göre yorumlaması olacak iş değil ama biz yine de mahkemeye saygılı olduğumuz için buna uyduk. Şimdi de gerçekten güzel bir amblem geldi, her şey Ankara'yı temsil ediyor'' dedi.

Konuşmaların ardından, AK Partili ve MHP'li meclis üyelerinin oylarıyla Ankara'nın yeni amblemi belirlenmiş oldu.

Bu haber toplam 1967 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.