1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Kıyamet yılı 2014
Kıyamet yılı 2014

Kıyamet yılı 2014

UEFA'nın üç Türk kulübüne uyguladığı cezai yaptırım, bir anda kulüp lisans kriterlerinin önemini ortaya koydu.

A+A-

Üstelik 2014-15 sezonundan itibaren çok daha ağır yaptırımlar takımların karşısına çıkacak

Beşiktaş, Bursaspor ve Gaziantepspor'un 'ın UEFA tarafından Avrupa kupalarından bir yıl men edilmesinin ardından gözler, kulüp lisans kriterlerine uymayan kulüplere 2014- 2015 sezonundan itibaren getirilecek ağır yaptırımlara çevrildi.

KRİTERLERE UYMAYANA AĞIR CEZA

UEFA'nın talimatı doğrultusunda hazırlanan ve Avrupa kupalarına katılacak kulüplerin sağlamaları gereken asgari kriterleri belirleyen Kulüp Lisans talimatı kademeli geçiş süreci tanırken, 3 sezon sonunda uygunluk sağlayamayan kulüpler; para cezası, transfer yasağı ve lige alınmama gibi çok ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

4 ANA KRİTER

Futbolun marka değeri ve saygınlığını korumak, alt yapıya öncelik vermek, kulüplerin şeffaflığının ve güvenirliliğinini artırmak, alacaklıların korunması, risk yönetiminin tesisi, ekonomik ve mali yapılarını güçlendirmek, uluslararası müsabakaların devamlılığını sağlamak ve mali fair-play'i hakim kılmak amacıyla 2011 tarihinde yürürlüğe giren talimat, 4 ana kriter içeriyor.

Sportif, Alt yapı, Personel-idari, Mali ve Hukuki kriterleri düzenleyen talimat UEFA adına Türkiye Futbol Federasyonu tarafından uygulanıp denetlenirken, belirtilen süre sonunda sorumluluklarından herhangi birini yerine getirmeyen kulüplere katılma hakkını elde etmiş olsalar bile Avrupa kupalarının kapıları kapatıyor.
5 ana başlıkta toplanan kulüp lisans kriterlerinde sportif, alt yapı, personele ilişkin ve idari, mali ve hukuki kriterler gözönünde tutuluyor.

KRİTERLER CAN YAKACAK

Türkiye'de kulüplerin uygulamakta en çok zorlanacağı bölüm mali kriterler olacak. 2014-15 sezonundan itibaren kulüp lisansı için öngörülen yeterlilikte olmayan ve başvuruda bulunmayan kulüpler lige alınmayacak. Dolayısıyla Avrupa kupalarında mücadele etmeleri de söz konusu olmayacak.

Hukuki, sportif, personel ve alt yapı kriterlerini söz konusu dönem sonuna kadar yerine getirmeyen kulüp önce uyarı, sonra para cezası, ardından puan silme cezası alacak.

Ancak en ağır yaptırımlar mali kriterlere uymayan kulüplere uygulanacak. Yanlış bildirimde bulunan, yıllık ve ara dönem mali tablolarını doğru düzenlemeyen,, diğer kulüplere gecikmiş borçlarını ödemeyen, devlete vergi ve SSK borcunu vermeyen, gelecek döneme ait mali tablolarını tespit etmeyen, sporculara geçmişe dönük (12 ay) borcu bulunan, gelir-gider dengesini kuramayan kulüplerin her eylemi için 3'er puanı silinecek. Ayrıca ağır para cezasının yanında, transfer yasağı konacak.

SORUMLU FEDERASYON

UEFA adına sözkonusu denetimi yapan Türkiye Futbol Federasyonu elde ettiği bilgileri belirli periyodlarla Avrupa futbolunun patronuna bildirecek ve doğruluğunu teyit edecek. UEFA'nın kendi denetiminde bir ihmal veya yanlış yönlendirme tespit ederse bu kez hedefe Futbol Federasyonu olacak. UEFAböyle bir durumda milli takımlar düzeyinde men, üyeleğin askıya alınması ve uluslararası faaliyetlerin durdurulması gibi ağır yaptırımları devreye sokabilecek.

SON KARAR UEFA'NIN

Kulüp Lisans talimatının 19. maddesi, herhangi bir kulübün UEFA müsabakalarına katılmasına ilişkin son kararın UEFA'nın yetkili organları tarafından verilmesini öngörüyor. UEFA veya onun yetkili birimleri ya da yetkilendirdiği kişiler, lisans veren ve lisans adayının hazır bulunması şartıyla lisans adayını her zaman yerinde denetleyebilecek. Bu uygunluk denetimleri sırasında, UEFA tarafından akredite edilen talimatın İngilizce sürümü ile talimatın Türkçe sürümü arasında tutarsızlık olması halinde Kulüp Lisans Talimatı'nın içeriğinin yorumlanmasında İngilizce metne itibar edilecek ve federasyona yaptırım söz konusu olacak.

Bu haber toplam 1862 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.