1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Menisküs Kabusunuz Olmasın..!
Menisküs Kabusunuz Olmasın..!

Menisküs Kabusunuz Olmasın..!

MUTLAKA DENEYİN, KAYBEDECEĞİNİZ TEK ŞEY EKLEMLERİNİZDEKİ AĞRI, ŞİŞLİK ve SIZILARINIZ OLACAKTIR.

A+A-

Meniskler, uyluk ve kaval kemiklerinin oluşturduğu diz eklemini yapan elemanlar arasında en çok zedelenen yarım ay şeklinde, üst uç eklem yüzeyinin 1/2– 1/3′ünü kaplayan bağ dokusu ve iç ve dış kıkırdak diskler ile sıkıştırıcı kuvvetlere yoğun bir şekilde dayanacak elastikiyette dizilmiş kollajen liflerden oluşan 'C' şeklindeki ince yastıkçıklardır.

Menisk, insan dizinde yer alan kıkırdak dokudan oluşmuş, diz ekleminde yastık görevi gören, diz ekleminin bütünlüğüne yar-dım eden ve dönmelerde güvence sağlayan organdır. Menisküs, yük altında kalan dizin bükülmesi sonucu oluşan kıkırdak disklerin kapsüllerinin yırtılmasıdır.

Diz eklemi çok kuvvetli ve sağlam bağlardan yapılmış olmasına karşılık, taşıdığı yükün fazlalığı ve çalışma esnasında uğradığı zorlamaların çokluğu sebebi ile önemli tehlikelerle karşılaşabildiğinden menisküs, özellikle sporcularda, çok ayakta kalan ve aşırı hareket halinde olan kişilerde daha çok görülür.

Futbol gibi sporlarda dizin dönmesi, ani hareketlerde meydana gelen katlanma, tek diz üzerine yük alınması sonrasın-da meniskler yırtılabilir. Bu yaralanmalara ön çapraz bağ yaralanmaları da eşlik edebilir. İleri yaş grubunda ise menisk-ler herhangi bir darbe olmaksızın dizde gelişen kireçlenme ve kıkırdak hasarına bağlı olarak da yırtılabilirler. Her yaş grubunda bir darbe olmaksızın eklem yüzeyinin bozulması sonucu da yırtıklar görülebilir.

Menisk yaralanmaları, çoğu zaman diz ekleminin aşırı harekete zorlanması sonucu oluşur. Ayağın ve alt bacağın uy-luk kemiğine göre dışa doğru dönmesi durumunda yaralanma, en çok dış meniskte, buna karşılık ayağın ve alt baca-ğın içe doğru dönmesi durumunda ise en kolay iç meniskte oluşur. Ayak ekleminin aşırı şekilde içe ve/veya dışa doğru açılıp kapanması sonucu da gelişebilir. Yaşlılarda meniskler, dizlerin aşırı bükülmesi gibi normal vücut hareketleri sırasında dış bağların zayıflığı sebebiyle de zarar görebilir.

Menisk yırtıklarının belirtileri

Diz içerisinden gelen sesler, yırtığın ilk bulguları olabilir. Dizde ödem gelişene dek sporcular oyuna devem edebilir ya da günlük aktivitelerini yapılabilir. Ödem geliştiğinde şikayetler 24-48 saat içerisinde gelişir.

· Meniskin yırtık parçası eklem içine düştüğünde takılma, kilitlenme.

· Eklemde boşalma hissi

· Dizde gerginlik ve şişlik

· Eklem hareket açıklığında azalma

· Uyluk ön dizdeki kaslarda zayıflama, diz ekleminin iç ve bölgesinde basmakla hassasiyet.

Bu bulgularla kesin teşhis konulamaz ise, o zaman standart röntgen grafileri, bilgisayarlı tomografi (BT) manyetik rezonans (MR) gibi radyolojik tetkiklerle % 95 teşhis konulabilir. Artroskopi ile % 100 kesin teşhis ve tedavi imkanı vardır.

Tedavisi

Menisküsle mücadelede başlangıçta yapılması gereken 4 önemli uygulama;

· İstirahat

· Buz uygulama

· Bitkisel kökenli ağrı ve şişliği alıcı kremlerle masajı takiben baskı bandaj

· Dizin vücuttan yukarıda tutulması

Yırtık fazla ise veya tekrar meydana geliyorsa, kıkırdağın ameliyatla alınması gerekebilir.

MENİSK YARALANMA ve SAKATLIKLARINDA YAPILABİLECEKLER

Yırtık ve şikayete sebep olan menisk yırtıkları kıkırdakta aşınmaya ve ileri dönemde kireçlenmeye yol açtığından menisk yaralanması durumlarında diz bağlarına yönelik egzersizler yaptırılmalıdır. Bu egzersizler kasların gereksiz yere zayıf kalmasını önleyerek aktif hayata dönüşü büyük ölçüde kısaltır.

Hızlı bir şekilde ağrılarınız ve eklem şişliklerinizden kurtulmanın en doğal ve en kolay yolu için tıklayınız...

MUTLAKA DENEYİN, KAYBEDECEĞİNİZ TEK ŞEY EKLEMLERİNİZDEKİ AĞRI,ŞİŞLİK ve SIZILARINIZ OLACAKTIR.

Danışma Hattı: 0212 552 13 13

EKLEM ve ADALE ŞİKÂYETLERİNİZDEN KURTULMAK İÇİN TIKLAYIN!

ZİNDE ve FORMDA EKLEMLER ve ADALELER İÇİN TIKLAYIN!

HAREKETLERİNİZİ ENGELLEYİN SORUNLARI ORJİN KREM'LE ENGELLEYİN!

Bu haber toplam 14646 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.