1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. GÖLBAŞI

  4. Münür Ballı: Çiftçinin traktörünü elinden alırsanız...
Münür Ballı: Çiftçinin traktörünü elinden alırsanız...

Münür Ballı: Çiftçinin traktörünü elinden alırsanız...

Türkiye Çiftçiler Birliği Başkanı Münür Ballı, Bengütürk'te ekrana gelen Ekonomide Gündem programına canlı yayın konuğu oldu.

A+A-

Türkiye Çiftçiler Birliği Başkanı Münür Ballı, Bengütürk'te ekrana gelen Ekonomide Gündem programına canlı yayın konuğu oldu. Canlı yayında çiftçilerin yaşadığı ekonomik zorluklara değinen Ballı, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borcunda iyileştirilmeler yapılması gerektiğini söyledi.

ÇİFTÇİ ÖDEME GÜÇLÜĞÜ ÇEKİYOR

Tarım kredi kooperatifleri malumunuz olduğu üzere çiftçilerin sahibi olduğu bir kurum gibi olarak da değerlendirebiliriz. Çünkü bütün çiftçiler tarım kredi kooperatiflerinin ortakları aynı zamanda. Hasatlarının iyi olmaması sebebiyle, son dönemlerde tarımın verimsizliği ve girdi tarım girdileri çok olması hasebiyle tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının ödemekte güçlük çekiyor hatta birçok çiftçimiz de ödeyemiyor erteliyor ötüyor yıllardan beri de ötelenerek geliyor.

ÖDEME KOLAYLIĞI TALEP EDİYORLAR

Tarım kredi kooperatifi tarafından herhangi bir kolaylık sağlanmalı mı hayır maalesef.  Asıl konu da bu zaten. Tüm çiftçiler birikmiş borçları var yıllardan beri süregelen kısmen ödedikleri ama ödeyemedikleri kişiler geçtiğimiz aydan beri böyle özellikle bu vergi ssk borçlarındaki yapılandırmalar dan sonra kendilerinde bir umut ışığı gördüler ve bir hak olduklarında düşünüyorlar. Tıpkı direkt diğer ticaret yapan esnaflara nasıl vergi borcu affı gibi durumlar söz konusu. Aynı kolaylık kendileri içinde talep ediyorlar.  Çünkü ödeme güçlüğü çekiyorlar.

MAĞDURİYET YAŞANIYOR

Tarım kredi kooperatifleri çiftçilerin ortağı olduğu onların sermayesi ile kurulmuş bir kooperatifi yani onları şirketi gibi düşünebiliriz. Bu durumda burada çalışan avukat arkadaşlarımız aracıyla çiftçilerin traktörleri satılıyor tarlaları haciz ediliyor. Bu durumdan dolayı ciddi anlamda mağduriyet yaşıyorlar

TRAKTÖRÜNÜ ELİNDEN ALIRSANIZ…

Çiftçinin traktörünü elinden alırsanız, borcunu ödeme imkanı olasılığını tamamen yok etmiş olursun. Onu da geç çiftçinin bundan sonraki süreçte gelir kaynağını geçim kaynağını yok etmiş olursunuz. Ya da işlerini yürüten bildiği derin'i görebildiği tek aracı traktör siz çiftçinin traktörün elinden alırsanız Bu vatandaşlar borçlarını ödemekte daha da zor duruma düşecek.  Bununla birlikte de geçim sıkıntısında da daha büyük problemler yaşayacak da, ben buradan türkiye'deki çiftçiler adına onları temsilcisi olarak hükümet yetkilileri mize tarım kredi kooperatifleri yetkililerine sesleniyorum ki çiftçiler boş can'ın ivedi bir şekilde yapılandırılması faizlerinin mümkünse tamamını silinmesi ana borçlarında taksitli olarak yıllık olarak ödenme kolaylığı sağlar.  Ümit ediyoruz ki çiftçilerin bu mağduriyetleri giderilmiş olur. En azından yeni bir umut yeni bir çalışma heyecanı kazanmış olurlar.

Bu haber toplam 6841 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.