1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Time dergisi: Suriye oyununda anahtar Türkiye'de
Time dergisi: Suriye oyununda anahtar Türkiye'de

Time dergisi: Suriye oyununda anahtar Türkiye'de

The Time: 'Bölgesel güç oyununda Suriye ile ilgili anahtarı neden Türkiye elinde tutuyor'

A+A-

Ortadoğu'yla ilgili yazdığı yazılarla dikkatleri üzerine çeken Tony Karon ABD'nin dünyaca ünlü Time dergisi için bir makale kalame aldı.

Karon, 'Bölgesel güç oyununda Suriye ile ilgili anahtarı neden Türkiye elinde tutuyor' başlıklı yazısında Türkiye'nin bölgesel güç oyunlarında çok önemli bir aktör olduğunun altını çiziyor.

Suriye'nin Pazar günkü Lazkiye saldırısına dikkat çekilen yazıda Suriye'nin kaderinin komşu ve uzak ülkelerdeki başkentlerin koridorlarında şekillendiğine işaret etti.

TÜRKİYE YENİ VE ADİL BİR DÜZENLEME ÇABASINDA

Bölgesel güç oyununda Türkiye ve İran'ın rakip olduğuna işaret eden Karon, 'Türkiye, tabii ki, istikrarı sağlamak için tüm paydaşların hayati çıkarlarını dikkate almak yeni ve daha adil bir düzenleme içine entegre ederek anlaşmazlıkların çözümünde ilkeli dış politika dayandıran kampta yer alıyor' diyor.

Türkiye hükümetinin kendisini batı ve doğu arasında köprü ülke olarak gördüğünü yazan Karon, Arap demokrasisinin gelişmesi için Türkiye'nin çaba sarf ettiğine dikkat çekiyor.

Libyalılar gibi muhalif Suriyeliler de kamp olarak Türkiye ve istanbul'u kullanıyor. Türkiye'nın komşularla sıfır sorun politikasının Suriye'de yaşananlar nedeniyle büyük bir sorunla karşılaştığı ortada..

HÜKÜMET MESHEP KARŞITLIĞIYLA HAREKET ETMİYOR

2009 yılında İsrail'in Gazze saldırısını hatırlatan Karon, Başbakan Erdoğan'ın şimdi de Suriye'de yaşanan ölümlere sert tepki gösterdiğine işaret ediyor. Suriye'deki iktidarın Alevi olduğunu hatırlatan yazar, Türkiye'deki müslüman nüfusnun yüzde 20'sinin Alevi olduğunu ancak hükümetin meshep karşıtı bir politika izlemediğini belirti.

Suriye'de yaşananları Erdoğan'ın Türkiye'nin iç meselesi olarak gördüğünü belirten Karon, 'Bölgede yaşananları Türkiye bir halk hareketi olarak görüyor ancak İran ve İsrail ise olayların arkasında entrika arıyor..

İşte Karon'un yazsının önemli satırları:

*Türkiye NATO'nun en güçlü ikinci ordusuyla Suriye'nin tartışmasız ve bağımsız güçlü bir komşusu. Bölgesel oyunda oyunun en önemli siyasi aktörlerinden birisi..

*Türkiye olası bir suriye operasyonuna destek verebilir ancak Irak'ta yaşananlar benzeri bir durum Türkiye'yi kaygılandırıyor. Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika ise olası bir saldırıya şimdiden karşı çıkıyor..

*Bölgede korkunç bir çatışmayı önlemek için önümüzdeki günlerde Türkiye'nin Şam'a baskısı artarask sürecek..

*İran ve Suudi Arabistan'ın gelecekteki konumu nedeniyle Suriye ile birlikte Türkiye'de bölgesel güç oyunun merkezi haline geldi.

Bu haber toplam 1380 defa okunmuştur
Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.