1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Ultrasona giren anne adayları dikkat
Ultrasona giren anne adayları dikkat

Ultrasona giren anne adayları dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydan BİRİ, gebelik döneminde anne adaylarının ultrason ile ilgili merak ettiği konulara değinerek uyarılarda bulundu.

A+A-

Ultrason ile görüntüleme tekniği yüksek frekanslı ses dalgaları ile doku ve organların incelenmesi olarak tanımlanıyor. Riskli Gebelik Uzmanı (Perinatolog) Prof. Dr. Aydan BİRİ ultrasonun özellikle gebelik takibinde fetusun (bebeğin) incelenmesinde bir devrim yarattığını ifade ederek “Bebeğe ait hiçbir bilginin alınmadığı dönemlerden detaylı ultrason incelemeleri ile bebekteki anormalliklerin önemli oranda tespiti edebiliyoruz” dedi.

ULTRASON GEBELİKTE NEDEN KULLANILIYOR?

 

Prof. Dr. Aydan BİRİ hamilelik sırasında ultrason incelemesinin en yaygın nedenleri şu şekilde sıraladı:

·         Gebeliği doğrulamak

·         Fetusun canlı olup olmadığını öğrenmek

·         Doğum zamanını belirlemek

·         Bebek sayısını belirlemek (ikiz, üçüz vb) 

·         Bebeğin fiziksel gelişimini kontrol etmek için

·         Plasentanın değerlendirimesi (yapısı, pozisyonunu vs)

·         Amnion sıvısının değerlendirilmesi

·         Bebekle ilgili olabilecek kusurların incelenmesi

·         Bebeğin iyilik halinin değerlendirilmesi

 

ULTRASON NASIL UYGULANIR?

 

Ultrason uygulaması başlamadan önce derininin üzerine sesin iyi iletilmesini sağlayan bir jel sürüldüğünü söyleyen Biri , iyi bir görüntü bulununcaya kadar cihazın cildin üzerinde gezdirildiğini ve uygun kesitler alındığını ve bu görüntülerin de kayıt edilebileceğini , basılabileceğini yada raporlanabileceğini belirtti.

 

AYRINTILI ULTRASON NE ZAMAN YAPILIR?

 

Fetal tıp ve fetal anomaliler konusunda deneyimli uzmanlar(perinatolog) tarafından yapılan detaylı ultrasonunanne ve bebekle ilgili riskli durumlarda mutlaka önerildiğini belirten Biri, fetusun organ gelişimin önemli bir kısmının tamamladığı 18-22. haftalarda ayrıntılı ultrasonun önerildiği haftalar olduğunu söyledi.

Son yıllarda 11-14 haftalarda özellikle vajinal yoldan yapılan incelemelerde organların çoğunun görüntülenebildiğini kaydeden Biri , beyin ve kalp gibi organlardaki bazı anomalilerin geç gebelik döneminde ortaya çıkması yada ancak görülebilmesi nedeniyle 28-32 haftalarda fetusun yeniden detaylı bir incelenmesi önerilir hale geldiğini sözlerine ekledi.

Biri, detaylı ultrasonografinin bebeğin sağlıklı olduğunu garanti etmediğini, bebeği iyileştirmeye yönelik bir katkısının olmadığını, sadece tanı için kullanıldığının unutulmaması gerektiğinin altı çizdi.

ULTRASON İLE TANI ALMAYAN DURUMLAR

Bir bebeğin hastalıklı olma oranının bir yetişkinden daha fazla olduğunu vurgulayan Riskli Gebelik Uzmanı (Perinatolog) Prof. Dr. Aydan BİRİ, bebeğe ait çok sayıda yapısal ve genetik sorunların olabileceğini belirtti.

Biri, büyük ve küçük yapısal kusurların bir kısmı ultrason ile tanı almazken, kromozom ve gen düzeyindeki genetik sorunlara da ultrason ile tanı koyulamadığını bir bebeğe normal demek için tüm anatomik ve fiziksel yapıları, organları, kromozomları, genleri bilmek gerektiğini söyledi.

ULTRASON HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

Biri, ultrason için başvuran hastaların önemli bir kısmı dört boyutlu görüntünün detay ultrason olduğunu düşündüğünü fakat Fetal detaylı ultrasonografik incelemenin amacı fetusun iyi bir muayenesi olduğunu söyledi. Biri, Dünya Ultrason Derneği’nin fetüs incelenirken deneyimli bir hekimin, iyi bir cihazla ve hızlı bir şekilde değerlendirmesini önerdiğini ve bebeğin CD’si yada görüntüsü bu işlemin amacı dışında olduğununun altını çizdi.

Bu haber toplam 45728 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.