1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Beşiktaş'ta lüks iftara protesto
Beşiktaş'ta lüks iftara protesto

Beşiktaş'ta lüks iftara protesto

Beş yıldızlı otellerde lüks iftar sofralarını protesto eden 'yeşil komünistler' Orucunu kapitalizmle açma pankartı açtı

A+A-

Lüks otellerdeki astronomik fiyatlı ve gösteriş meraklısı iftar sofralarını protesto eden bir grup, Beşiktaş'taki Conrad Oteli önünde yer sofrası kurup, çorba, zeytin ve hurmayla iftar açtı

5 YILDIZLI OTEL ÖNÜNDE PROTESTO

Bu belki de dünyanın ilk iftar protestosu. Müslüman sol çizgideki Emek ve Adalet Platformu'nun öncülüğünde önceki akşam İstanbul Beşiktaş'taki Conrad Otel önünde akşam ezanının okunmasıyla başlayan protestodan bahsediyoruz. Lüks otellerdeki ihtişamlı ve pahallı iftar davetlerini protesto için ilki Conrad Otel'in önünde kurulan yer sofrasında oruç açanların sloganı: "Ağzınızın Tadını Bozmaya Geldik"ti. İslam içinden yaptığı kapitalizm eleştirileriyle tanınan yazar İhsan Eliaçık, Murat Menteş, Hidayet Şefkatli Tuksal ve tiyatrocu Ulvi Alacakaptan gibi ünlü isimlerin katıldığı iftarın davetlileri sokak çocukları ve Afrikalı göçmenlerdi. Çorba, peynir, zeytin ve hurmadan oluşan menü otelin içindeki iftar menüyle kıyaslanmaz belki ama protestolu iftara ilgi büyüktü.

VİDEO YAYINA HAZIRLANIYOR

ORUCUNU KAPİTALİZMLE AÇMA

Otelin hemen girişine yerleştirilen pankartlar protestonun ideolojisini açıkça ortaya koyuyor: En dikkat çekici pankart: "Orucunu Kapitalizmle Bozma." Diğer pankartlar da dikkat çekici:"İftar Menü: 316 TL; Asgari Ücret: 658 TL "Conrad'ta Muhteşem İsraf. 80 TL=100 Ekmek Parası", "İsraf Değil İnsaf", "1 Milyar İnsan Hangi Suçundan Dolayı Aç", "İstanbul İçin Utanç Vakti."

İSLAMCI VE SOSYALİST GENÇLERDEN ORTAK EYLEM

Protestonun öncülerinden yazar İhsan Eliaçık Taraf'a bu etkinliğin Türkiye'de bir ilk olduğunu söylüyor. Çünkü Eliaçık'a göre ilk defa İslamcı ve sosyalist kökenli gençler ortak bir amaç için bir araya geldi. Eliaçık; "İslam'ı zengin gösterisine dönüştürüyorlar. Dünyada açlık var, Somali'de açlık var, Türkiye'de yoksulluk var. Tüm bunlara rağmen buralarda yaşananlar çok büyük bir rezalettir" diyor ve ekliyor: "Bu şekilde oruç tutmak olmaz. Vakıfların, derneklerin, belediyelerin salon iftarları vermemeleri lazım."

Eliaçık, Emek ve Adalet Platfformu'nun hiçbir grup ve kişiden destek almadan, sponsorsuz bir şekilde bu etkinliği yaptığının altını özellikle çiziyor.

İFTAR EYLEMLERİ SÜRECEK

Yazar Ümit Aktaş da otellerdeki lüks iftar davetlerine tepkili. Aktaş şöyle diyor: "Oruç tutmak insanların yoksullarla empati kurmasını sağlar. İnsanları bir anlamda eğitmeyi amaçlar. Ancak kendimiz aç kaldığımız zaman aç kalanların halini anlayabiliriz. Eğer pahalı yiyeceklerle karnımızı doyuruyorsak bu empatiye ulaşamayız. Bu tarz yemekler başlangıçta iyi niyetli başlamış olabilir ama sonrasında amacından uzaklaşmıştır. Gerçek bir Müslüman oraya kendisini nasıl yakıştırıyor ve oralara neden yoksullar çağrılmıyor?" Emek ve Adalet Platformu'nun lüks oteller önündeki iftar protestoları devam edecek.

Bu haber toplam 3004 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.