1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 10 soruda Deniz Feneri soruşturması
10 soruda Deniz Feneri soruşturması

10 soruda Deniz Feneri soruşturması

Zahid Akman'ın gözaltına alınmasıyla gözler bir kez daha Deniz Feneri soruşturmasına kilitlendi..

A+A-

Deniz Feneri soruşturmasıyla ilgili bugün kritik bir gelişme yaşandı. Eski RTÜK Başkanı ve RTÜK üyesi Zahid Akman Ankara'da gözaltına alındı. Öte yandan üç Kanal 7 yöneticisi de İstanbul'da gözaltına alınarak Ankara'ya götürülüyor.

Peki, ana muhalefet partisi CHP'nin her fırsatta dile getirdiği Deniz Feneri soruşturması nasıl başladı?

İşte 10 soruda Deniz Feneri Soruşturması klavuzu..

41 MİLYON EUROLUK BAĞIŞ

1 Almanya'daki Deniz Feneri Derneği nedir?
İddianamede derneğin 1999'da Mörfelden kentinde kurulduğu yer aldı. Dernek kâğıt üzerinde, "Fiziksel, zihinsel, ruhsal yönden özürlüler ile maddi durumu iyi olmayan insanlara yardım etmek" için kuruldu ve 2002 -2007 arasında 41 milyon 423 bin Euro bağış topladı.

2 Yolsuzluk iddiaları nasıl ortaya çıktı?
Dernek yöneticileri ve davanın sanıkları bankalara yatırılan yardım paralarını yüklü miktarlarda çekmeye başlayınca dikkat çekti. Gelen ihbarlar da etkili oldu.

DAVANIN SANIKLARI KİMLER

3 Sanıklar kimler?
Alman savcılığı, Mehmet Gürhan, Firdevsi Ermiş ve Mehmet Taşkan isimli kişiler hakkında dava açtı. Gürhan ve Taşkan sırasıyla dernek başkanlığını yürütmüş, Ermiş de muhasebe kayıtlarını tutmuştu.

4 Dernek nasıl yardım topluyordu?
Dernek, Türkiye'de Kanal 7 televizyonundaki reklamlarla halka ulaşıyordu. Almanya'da ise konser ve SMS'le para toplanıyordu.

YARDIM PARALARI NEREYE GİTTİ

5 Yardım paraları ne oldu?
İddianameye göre, yardımların sadece yüzde 40'ı yardım için kullanıldı. Yüzde 60'ı ise şirketlere aktarıldı.

6 Paralar hangi yöntemlerle aktarıldı?
İddianameye göre paralar bankalarda toplandı. Daha sonra bu paralar dernek yöneticisi olan sanıklar tarafından elden çekilmeye başlandı. Çekilen paralar Türkiye, Avusturya ve Almanya'daki 7 şirket hesaplarına sermaye artırımı olarak yansıdı.

7 Mali polis neden fark edemedi?
İddianameye göre dernekte, biri resmi biri gayrı resmi olmak üzere iki ayrı muhasebe tutuluyordu. Gayrı resmi muhasebe kayıtları Türkiye'de Kanal 7 televizyonunun bilgisayarlarında toplanıyordu bunun için Alman polisi dolandırıcılığı uzun yıllar fark edemedi.

ZAHİD AKMAN HAKKINDA İDDİALAR

8 Akman neden iddiaların ortasında?
İddianamede sanık olarak yer almayan RTÜK Başkanı Akman'ın dosyada isminin geçmesi, yasadışı para aktarımı yapılan firmalarda belli bir döneme kadar da olsa yönetici veya hissedar sıfatıyla bulunmasından kaynaklandı.

9 Başbakanın ismi nasıl geçti?
İddianamede şu ifadeye yer verildi: "02.02.05 tarihli Empfangsbestitigung 2 olarak nitelendirilen alındı belgesinde (Empfangsbescheinigung) herhangi bir meblağ yazılı olmamasına rağmen Mehmet Gürhan, Firdevsi Ermiş'tenparayı, Türkiye Başbakanı'na, (2003 yılından bu yana Recep Tayyip Erdoğan) Doğu Asya'daki Tsunami' den zarar görmüş, yardıma muhtaçlara dağıtması için, vermek üzere, aldığını tasdik etmiş, bu konu; sanık Ermiş' in 7'nci kez ifadesi alınırken sorulmuş ve doğruluğu tasdik edilmiştir."

10 Hükümet neden suçlandı?
Almanya'daki Deniz Feneri davasında yargılanan sanıkların, Türk siyasi hayatından bazı siyasi hükümet yetkilileri ileilişki içinde olduğu savunulan iddianamede, para aktarılan şirket sahiplerinin Türkiye'deki iktidarla iç içe oldukları, Milli Görüş ve AKP'nin siyasetine sıkı sıkıya bağlı bulundukları savunuldu.

Bu haber toplam 1752 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.