1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Balıkçıları hayrete düşüren balık türü
Balıkçıları hayrete düşüren balık türü

Balıkçıları hayrete düşüren balık türü

Bilimsel ismi "Chanos Chanos" olan süt balığı Akdeniz'de ilk defa balıkçıların ağlarına takıldı.

A+A-

Dünyada sadece Hint Okyanusu, Güneydoğu Asya, Avustralya, Kızıldeniz, Batı Pasifik Okyanusu'nda yetiştiriciliği yapılan ve bilimsel ismi "Chanos Chanos" olan süt balığı, Akdeniz'de ilk defa Antalya'da yakalandı.

KAFESLERDE YETİŞTİRİLİYOR

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazipaşa'da yaşayan dalgıç Ali Gülşen'in kendilerini telefon ile arayarak, ilçedeki balıkçıların gırgır ile ilginç bir balık yakaladığını söylediğini anlattı.

Balığın çekilen fotoğraflarını incelediklerinde, Akdeniz'de yaşayan herhangi bir türe benzetemediklerini belirten Gökoğlu, yaptıkları incelemenin ardından balığın Hint Okyanusu, Güneydoğu Asya, Avustralya, Kızıldeniz ve Batı Pasifik Okyanusu'nda kafeslerde yetiştirilen, süt balığı olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Balığın Akdeniz'de yakalanmasının kendilerini heyecanlandırdığını dile etiren Gökoğlu, "Balığın İsrail'de yetiştiriciliğinin yapıldığı düşüncesiyle İsrailli bilim adamlarıyla iletişime geçtik. Onlar da balığın kendi ülkelerinde ve Akdeniz havzasındaki diğer ülkelerde yetiştirilmediğin bildirdiler. Balığın Akdeniz'de yakalanmasına da çok şaşırdılar" dedi.

Gökoğlu, Gazipaşalı balıkçılar tarafından yakalanan süt balığının boyunun 110 santimetre, ağırlığının ise 6 kilo 650 gram olduğunu belirterek, süt balığının 180 santimetre ve 16 kiloya kadar büyüyebildiğini bildirdi.

AKDENİZ'DE İLK DEFA GÖRÜLDÜ

Süt balığının Akdeniz'de ilk defa görüldüğüne ve yakalandığına dikkati çeken Gökoğlu, bu balık türünün Filipinler'de yaygın olarak yetiştirilen bir tür olduğunu vurguladı. Filipinler halkının en fazla tükettiği balıklar arasında bulunan süt balığının etinin çok lezzetli olduğunu ifade eden Gökoğlu, "Süt balığının bu büyüklüğe ulaşması, balığın Doğu Akdeniz'de de yetiştirilebileceğinin işareti olabilir" diye konuştu.

"Süt balığı Türkiye'de yetiştirilebilir" demek için bazı araştırmalar yapılaması gerektiğini anlatan Gökoğlu, "Akdeniz'de bu boyda yaşıyabiliyor olması, Akdeniz'de yetiştirilmesi için bize umut verdi. Balık tatlı su ağızlarına girip çıkabilen bir tür. Kıyıya yakın 30 metre derinliğe kadar olan bölgelerde yetiştiriliyor" dedi.

KIZILDENİZ'DEN AKDENİZ'E GELDİĞİ TESPİT EDİLEN 46'INCI TÜR

Doç. Dr. Gökoğlu, Antalya Körfezi balıklarıyla ilgili Su Ürünleri Fakültesi olarak yaptıkları çalışmalarda daha önce Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç eden ve Akdeniz'de ilk defa görülen 45 balık türüne rastladıklarını, süt balığının ise 46'ıncı tür olduğunu bildirdi.

Kızıldeniz'den Akdeniz'e, balıkların yanı sıra karides gibi çeşitli organizmaların da girdiğine değinen Gökoğlu, bu göçlerde küresel ısınmanın büyük etkisi olduğunu vurguladı. Bu türlere rastlamanın Akdeniz'in tropikleşmeye başladığını gösterdiğini belirten Doç. Dr. Gökoğlu, "Yani Akdeniz, Pasifik Okyanusu'na benzemeye başladı. Akdeniz ile Kızıldeniz arasındaki bazı farklılıklar ortadan kalkıyor" dedi.

EN AZ 600 DENİZ MİLİ YOL KATETTİ

Balığın Türkiye'ye en yakın yaşam alanının Kızıldeniz olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yaşar Özvarol da balığın nereden geldiğini tespit etmenin mümkün olmadığını, ancak en yakın bölgeden gelmiş olsa bile Antalya'ya ulaşabilmesi için en az 600 deniz mili (Yaklaşık bin kilometre) yol katetmesi gerektiğini kaydetti.

Bu haber toplam 2316 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.