1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Başbakan'ın masasındaki gizli Suriye raporu
Başbakan'ın masasındaki gizli Suriye raporu

Başbakan'ın masasındaki gizli Suriye raporu

Suriye'de yaşananların ayrıntılı bir raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletildi...

A+A-

Başbakan Erdoğan'ın Suriye'de yaşananları "vahşet" olarak nitelemesine neden olan raporun ayrıntılarına ulaşıldı. Erdoğan'a sunulan raporda Suriye'de yaşanan olaylar bütün görüntü ve bilgileri ile yer aldı

SABAH, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de yaşananları "vahşet" olarak nitelemesine neden olan raporun ayrıntılarına ulaştı. 9 Haziran'da Ankara'ya resmi kanallardan bir Suriye raporu ulaştırıldı. Erdoğan'a sunulan raporda yer alan bilgiler Suriye'de olayların yaşandığı bölgelerden gelen bilgiler çerçevesinde oluşturuldu.

KURŞUNA DİZİLDİLER

Suriye'de yaşanan olaylara ilişkin iddiaların araştırılması için yazılan raporda ilginç detaylar yer aldı. Raporda Suriye ordusunun gözaltına alınan bazı muhalifleri kurşuna dizdiği iddiaları gündeme getirildi. Rapora göre en büyük zararı ise kadınlargördü. Olaylar sırasında tecavüz ve cinayet vakalarına işaret edildi. Raporda yer alan bu ifadelerin uluslararası basına yansıyan bilgileri teyit eder nitelikte olduğu görüldü.

'SAKALLI ASKERLER'

Rapor, ordunun girdiği bazı köy ve kasabalarda ev yakma vakalarının olduğuna dikkat çekiyor. "Suriye'nin kuzey bölgesindeki Türkiye'ye yakın yerlerde şebeke suyuna zehir karıştırıldığı iddiaları temelsiz değil" denilen raporda, basına yansımayan ilginç detaylara da yer verildi. Muhaliflerden öldürülen bazı kişilerin derisinin yüzüldüğü ve olaylara "sakallı olduğu görülen ve Suriye askeri olmadığı tahmin edilen askerlerin de katıldığı" bilgisi yer aldı. 12 Haziran seçimlerinden hemen önce ATV'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye'de yaşananları ilk kez sert bir dille eleştirmiş, yaşananları "vahşet" olarak nitelemişti. Erdoğan, Suriye olayının Libya'dan farklı olduğunu belirterek, "Bizim iç meselemiz gibi" demiş, olayların arkasında olduğu iddia edilen Beşar Esad'ın kardeşi Mahir'e dikkat çekerek "Ne yazık ki insani davranmıyorlar. Şu anda vahşetin... Düşünün öldürdükleri kadınların kafasında öyle çirkin görüntü veriyorlar ki bu görüntüler yenilir yutulur değil" şeklinde konuşmuştu.

İşte SABAH'ın ulaştığı raporun ayrıntıları :
1- Suriye ordusu bazı muhalifleri gözaltına aldı ve kurşuna dizdi.
2- Olaylardan en mağdur olan kadınlar. Tecavüz, ardından öldürme vakaları var.
3- Ordunun girdiği köy ve kasabalarda ev yakma olayları yaşandı.
4- Öldürülen bazı kişilerin uzuvlarının kesildiği görüldü.
5- Olaylara sakallı ve Suriye ordusundan olmadığı belirlenen askerler de katıldı.

1 milyon kişi meydanda

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın önceki gün yaptığı konuşmanın ardından dün başkent Şam ve çeşitli kentlerde Esad'a destek gösterileri yapıldı. Şam'ın büyük meydanı Emeviye'de toplanan on binlerce Esad taraftarı dev bir Suriye bayrağı da açtı. Esad taraftarları "Canımız kanımız sana feda olsun ey Beşar, Hafız'ın oğlu" şeklinde sloganlar attı. Ancak Humus ve Deir Ezur kentlerinde rejimin destekçileriyle karşıtları arasında çatışmalar çıktı. Olayları ayırmak isteyen güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu da 6 kişi öldü.

MGK öncesi Suriye için yerinde denetim

Suriye'de yaşananlar ve Türkiye'ye yönelik sığınmacı akımı, ay sonunda Milli Güvenlik Kurulu toplantısının resmi gündeminde birinci madde olarak ele alınacak. Suriye'deki gelişmeler, sığınmacıların durumu MGK öncesi devlet tarafından yerinde gözleniyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel'den sonra dün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu Danışmanı Erşat Hürmüzlü Hatay'da incelemelerde bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da önümüzdeki günlerde Hatay'a gidebileceği belirtildi.

'Sığınmacılar geri gönderilmeyecek'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başdanışmanlarından Erşat Hürmüzlü, Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin yerleştirildiği çadır kentlerde incelemelerde bulunmak üzere Hatay'a gitti. Altınözü ilçesine giderek, Angelina Jolie'nin ziyaret ettiği eski Tekel binasındaki kampı ziyaret etti. Hürmüzlü, Suriyelilerin geri gönderileceği iddialarını yalanladı. Hürmüzlü, "Biz Suriyeli kardeşlerimizi mülteci olarak kabul etmiyoruz. Buraya gelen herkes bizim misafirimizdir. Kendi ülkelerindeymiş gibi burada kalabilirler. Dönmek isteyenler içinde bir sakınca yoktur. Dönebilirler. O kendi kararlarıdır" dedi.

Diplomatlara yeni toplu mezar gösterildi

Suriye'de Esad'a bağlı güvenlik güçleri, 70 diplomat ve dış basın temsilcilerine Cisr El Şukur kasabasını gezdirdikleri sırada 29 cesedin olduğu yeni bir toplu mezar daha buldu. Kentte şimdiye kadar bulunan 3'üncü toplu mezarda bulunanların silahlı kişilerce öldürülen güvenlik güçleri olduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Adrian Edwards da Cisr El Şukur ve çevresindeki yerleşim yerlerinin bom boş olduğunu açıkladı. Bu arada 31 Mayıs'ta af ilan eden Esad, vaat ettiği reformlar çerçevesinde dün de yeni bir genel af yasasını onayladı.

Bu haber toplam 1586 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.