1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Diyarbakırlı 12 kadın otobüs şoförü olacak
Diyarbakırlı 12 kadın otobüs şoförü olacak

Diyarbakırlı 12 kadın otobüs şoförü olacak

Diyarbakır’da "Değişim ve Gelişim İçin Kadınlar Meslek Ediniyor" projesi kapsamında 12 kadın otobüs şoförü olacak.

A+A-

Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nin Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle hayata geçirdiği "Değişim ve Gelişim İçin Kadınlar Meslek Ediniyor" projesinden yararlanan 120 kadının eğitimi sürüyor. Proje kapsamında kadınlara formasyon, bilgisayarlı muhasebe, diksiyon, iletişim, halkla ilişkiler VE toplumsal cinsiyet eğitimleri veriliyor. Ayrıca kadınlar sürücü kurslarında da eğitim görerek B ve E sınıfı ehliyet sahibi olacak.

Proje kapsamında E sınıfı ehliyet alan ve başarılı olan kadınlardan 12'si büyükşehir belediyesinde otobüs şoförü olarak çalışacak. Otobüs şoförü olmak için mücadele eden kadınlar, bir yandan ilk olmanın heyecanını yaşarken, bir yandan da çevreden gelen olumsuz tepkilere rağmen inatla bu mesleği yapabileceklerini herkese göstermek istiyor.

Proje Koordinatörü Funda İpek,  yaptığı açıklamada, projeyle daha çok erkeklerin mesleği olarak bilinen otobüs şoförlüğüne de kadınların el atacağını söyledi.

Kadınların istihdamını amaçlayan projeden göç mağduru 120 kadının faydalandığını anlatan İpek, AB'nin desteğiyle yürütülen projede, 120 kadını çeşitli eğitimlerle donanımlarını artırarak, istihdam edilmelerinin hedeflendiğini belirtti.

HEDEF KADINLARI İSTİHDAM ETMEK

Projenin merkezinde kadınların yer aldığını ifade eden İpek, şöyle dedi: "İlk defa Diyarbakır'da yeni bir çalışma yapılacak. E sınıfı ehliyet alan kadınlar otobüs şoförü olarak çalışacak. Kadınları istihdam etmek hedefimiz.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz oldu. 12 kadını belediyede şoför olarak istihdam edecekler. Sonra diğer belediyelerde de böyle bir çalışma olacak." Kursa katılan kadınların ilk günlerde otobüsü şoförlüğü konusunda çekingen davrandıklarını hatırlatan İpek, şimdi bir çok kadının kendini ispatlama mücadelesiyle bu işe talip olduğunu kaydetti. Kursa katılanlar arasında öğrenci, evli ve dul olan kadınların yer aldığını aktaran İpek, kimi kadınların da kursa çocuklarıyla geldiğini anlattı.

"OTOBÜS ŞOFÖRÜ OLMAK İÇİN BAŞVURDUM"

Kursa katılan Gülpembe Kocaman (23), projeden yerel televizyon kanalları sayesinde haberdar olduğunu belirterek, "Özellikle otobüs şoförü olmak için başvurdum. Bu işi çok istiyorum. Babam da şoför. Babamın mesleğini devam ettirmek istiyorum" dedi.

Ailesinin kendisi ile gurur duyduğunu anlatan Kocaman, "Girişimci ve atılgan olmam onları sevindiriyor. Özelikle babam bütün çevresine 'Kızım da şoför olacak" diye gururla söylüyor. Bu da benim hoşuma gidiyor" diye konuştu.

ÇOCUĞUYLA EĞİTİMLERE KATILIYOR

Bir çocuk annesi Cemile Üçdağ da en büyük hayallerinden birinin araba kullanmak olduğunu ifade ederek, "Bir meslek sahibi olarak altın bileziği koluma takmak istiyorum. Kendi ayaklarım üzerinde duracağım. Çalışarak kazanmak istiyorum" dedi.

Kurslara gelirken çocuğunu da beraberinde getirmek zorunda kaldığını anlatan Üçdağ, "Eşim çevre baskısı nedeniyle ilk önce katılmamı istemedi ancak benim çok istekli olduğumu görünce destek verdi. Umutluyum, başaracağım" diye konuştu.

Diyarbakır'da ilk olacak bir projede yer almak istediğini aktaran Özlem Öztürk (21) de hem bilgisayarlı muhasebe öğrendiğini hem de E sınıfı ehliyet alacağını dile getirerek, şunları kaydetti: "Çevremdekiler 'Yapabilir misin? Bu iş çok zor olur' diyorlar. Zaten kadınlar zoru başarabilir. Kadın isterse her şeyi yapar. Kadınların bunu da yapabileceğini herkese göstereceğiz. Zamanla insanlar kadın şoförlere de alışacak. Erkekler, 'Artık bize çalışacak alan bırakmadınız' dese de biz hayatın her yerinde varız diyeceğiz."

TEPKİLERE RAĞMEN KURSA DEVAM EDİYOR

Büyük bir cesaret göstererek projeye başvurduğunu belirten Emine Varsak (26) ise otobüs şoförü olmak istediğini, Diyarbakır'da ilk olmanın heyecanını yaşadığını dile getirdi.

Ailesinin kararına saygı duyduğunu ancak çevresindeki bir çok kişinin tepki gösterdiğini bildiren Varsak, tüm tepkilere rağmen kendisine güvendiğini vurguladı.

22 yaşındaki Hanım Tayyar da çevresindekilerin ilk tepkisinin güzel olmadığını ancak inatla kursu başarıyla tamamlayacağını herkese göstereceğini söyledi. 

Bu haber toplam 1074 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.