1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İran ordusu Kandil'de
İran ordusu Kandil'de

İran ordusu Kandil'de

İran ordusu 16 Temmuz'dan itibaren PJAK'ı vuruyor.

A+A-

PJAK karargahı ve 2 kampı İran askerleri tarafından ele geçirildi. İki kamp daha ele geçirilirse İran, Kandil’in denetimini alacak.

Terör örgütü PKK'nın lideri Karayılan, “Türkiye’yi bırakıp İran’la mı savacağız?” derken örgüte yakın internet siteleri İran ordusuna kumanyaların Türkiye’den gittiğini, özal harekatçıların da operasyona katıldığını iddia etti.

ABD DÜĞMEYE BASTI

İran ordusu, 2004’te PKK’nın İran’daki uzantısı olarak kurulan ve molla rejimine karşı düzenlediği terör eylemlerinde ABD’den destek aldığı iddia edilen (Seymour Hersh 2008 yılında New Yorker dergisinde kaleme aldığı makalede Bush rejiminin PJAK’a lojistik destek verdiğini ileri sürdü) PJAK örgütünü bitirmek için düğmeye bastı. ABD’nin geçtiğimiz yıl terör örgütleri listesine eklediği terör örgütünün yuvalandığı Kandil Dağı ve çevresine doğru ilerleyen İran askerleri Irak sınırını da aşarak örgütün sınırdaki kamplarını bir bir ele geçirdi. 16 Temmuz’da başlayan operasyonda bir generalini de kaybeden İran Devrim Muhafızları Ordusu, Sardaşt bölgesindeki PJAK’ın ana karargahını da teslim aldı. İran askerlerinin önünde şimdi Koke ve Eyşe kampları bulunuyor. Bu iki kampın da PJAK’tan arındırılmasının ardından PKK ve PJAK’ın merkez üssü olan Kandil Dağı’nın kontrolü büyük ölçüde İran’ın eline geçmiş olacak. 

İRAN: ARTIK GÖZ YUMMAYACAĞIZ

PJAK’ın 13 gündür devam eden operasyonda 50’den fazla kayıp verdiği, İran ordusunun ise bir generalin yanısıra 8 askerini kaybettiği belirtiliyor. İran ordusundan ismini vermeyen bir general, “Operasyonumuz, Irak sınırı PJAK’tan tamamen arındırılana ve bu bölgeye Irak merkezi yönetimi ve Kürdistan bölgesel yönetimi tarafından güvenlik güçleri konuşlandırılıncaya kadar devam edecek. 150 kilometreye 20 kilometrelik bir alan yıllardır PJAK’ın kontrolündeydi. Buna göz yumuyorlardı. Biz artk göz yummayacağız” dedi.

IRAK'TAN UYARI

Irak yönetiminin de üzerine düşeni yapmasını beklediklerini ifade eden Tahran yönetimine Irak’tan tepki geldi. Irak’ın Kürt Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran’ın ülkenin kuzeyine yönelik saldırılarına devam etmesi halinde iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleşeceğini belirtti. Zebari, gazetecilere açıklamasında,  “İran hükümetinden bombardımanlarına son vermesini bir kez daha istiyoruz, çünkü bu durum İran ile Irak arasındaki ilişkilere zarar veriyor. 5 yıldır tekrarlanan bombardımanlar var, ama bu kez süre öncekilere nazaran daha uzun. Ayrım gözetilmeden yapılıyorlar ve bu, kırsal bölgedeki çiftliklere zarar veriyor” dedi.

Bu haber toplam 2387 defa okunmuştur
Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.